Hlavní obsah

Vicepremiér v OSN: Británie lituje vstupu do irácké války

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Obrat v politice Velké Británie má v pátek ve Valném shromáždění OSN potvrdit vystoupení vicepremiéra Nicka Clegga. Podle deníků The Independent a The Daily Telegraph druhý muž kabinetu nepřímo uvede, že Británie lituje vstupu do irácké války.

Článek

Clegg a jeho liberální demokraté byli v době, kdy byli v opozici, proti irácké válce, kterou považují za protiprávní. Jeho první velké vystoupení na mezinárodní scéně ale i tak překvapí, píší oba listy. Vicepremiér podle nich nepřímo uvede, že zapojení se do války v Iráku byla chyba, aniž by Irák jmenoval, anebo pronesl omluvu.

„V nedávných letech jsme se poučili - a v některých případech to byla tvrdá lekce -, že demokracie nemůže být vytvořena prostřednictvím diktátu. Svobodě nelze rozkázat, aby byla,“ citovaly deníky z Cleggova připraveného projevu, během něhož vicepremiér též přizná, že přílišné navázání na USA poškodily vztahy Londýna s dalšími spojenci.

Podle konzervativního listu The Daily Telegraph Cleggova slova rozdělí i samotnou britskou koalici, v níž působí množství předních zástupců Konzervativní strany, kteří rozhodnutí tehdejšího labouristického premiéra Tonyho Blaira přidat se k USA při invazi do Iráku v březnu 2003 podpořili.

Clegg v OSN rovněž plánuje slíbit realističtější přístup Británie v zahraniční politice, což ostatně nedávno při přednášce v Londýně uvedl i šéf diplomacie William Hague.

Reklama

Výběr článků

Načítám