Hlavní obsah

USA údajně příští rok spustí protiraketový štít nad jižní Evropou

Spojené státy zřejmě příští rok spustí nad jižní Evropou protiraketový štít zaměřený proti hrozbě raketového útoku z Íránu. Informoval o tom list Washington Post, který citovala agentura AFP.

Článek

Podle informací z amerického ministerstva obrany je Pentagon blízko uzavření dohody o umístění pozemního radaru v Turecku nebo v Bulharsku, napsal americký deník. Instalace tohoto radaru by umožnila spuštění první fáze protiraketového štítu v roce 2011.

V září 2009 opustil současný americký prezident Barack Obama projekt protiraketového štítu, který prosazoval jeho předchůdce George Bush. Projekt počítal s umístěním radaru v ČR a protiraketových střel v Polsku.

Proti tomuto záměru se velmi ostře stavěla Moskva, která systém označila za ohrožení své bezpečnosti. Washington trval na tom, že projekt je namířen pouze proti případnému nebezpečí raketového útoku z Íránu.

Podle Washington Post pracuje americká armáda se svými spojenci v čele s Izraelem na podobném protiraketovém projektu na Blízkém východě. Od roku 2008 stojí v Izraeli pozemní radar, další má být postaven v jedné ze zemí Perského zálivu.

Protiraketové systémy v Evropě a na Blízkém východě jsou podle amerického deníku technicky nezávislé a jsou v různých stádiích vývoje, budou však zřejmě podléhat společnému americkému operačnímu centru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám