Hlavní obsah

USA zpřísňují sankce proti Íránu

Washington

Americký Kongres schválil v noci na pátek zpřísnění sankcí proti Íránu. Americká opatření jdou nad rámec sankcí, které schválila Rada bezpečnosti OSN na počátku června. Senátoři schválili nové sankce jednomyslně, poté je schválila i Sněmovna reprezentantů v poměru hlasů 408 ku osmi. Ještě je musí podepsat prezident.

Foto: Reuters

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád tvrdí, že sankce nebudou mít na Írán žádný dopad.

Článek

Schválený zákon o sankcích mimo jiné zakazuje zahraničním společnostem ucházet se o americké vládní zakázky, pokud poskytují Íránu technologii spojenou s jaderným programem nebo s vývojem balistických střel. Zakazuje také americkým bankám obchodovat s těmi zahraničními bankami, které spolupracují s íránskými revolučními gardami.

Zahraniční společnosti podle něj budou mít jednoduchou volbu. "Chcete obchodovat s Íránem, nebo chcete obchodovat se Spojenými státy?" řekl.

Republikánský senátor John McCain opatření označil za nejsilnější sankce uvalené na Írán.

Už na základě předchozích sankcí Washingtonu nesměly americké subjekty obchodovat s Íránem. Zahraniční firmy mohly být na základě dosavadního zákona sankcionovány za velké investice do íránského energetického sektoru, ale v praxi tomu tak nebylo.

Nové sankce také znemožňují Íráncům, kteří nějak porušovali lidská práva, získat víza pro cestu do Spojených států. Jejich aktiva v USA také budou zabavena.

Na opatřeních jdoucích nad rámec sankcí OSN se minulý týden shodli i vedoucí představitelé členských zemí Evropské unie. Jde v nich například o zákaz vývozu technologií používaných při těžbě ropy a plynu a o omezení finančních toků do íránských bank.

Západní země chtějí sankcemi přimět Teherán k zastavení jaderného programu. Obávají se totiž, že Írán chce získat jaderné zbraně.

Reklama

Výběr článků

Načítám