Hlavní obsah

Miniponorky zklamaly, unikající ropu má jímat obří podmořská kopule

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New Orleans/Londýn

Zabránit masivnímu úniku ropy z potopené vrtné plošiny v Mexickém zálivu u pobřeží Louisiany má obří kopule, která bude ropu jímat. Těžařská firma BP se k tomuto kroku rozhodla poté, co se robotickým miniponorkám nepodařilo zabránit úniku během operace trvající desítky hodin, uvedl list The Times.

Článek

Kopule má jímat unikající ropu, která by se pak nálevkou dostávala do cisteren, protože snaha o uzavření válce v potrubí selhala. Podobné kopule se zkoušely v roce 2005 po hurikánu Katrina, ale nikdy ne v takovéto hloubce. „Používaly se v mělkých vodách, udržují ropu v kopuli a ta se čerpá nahoru,“ vysvětlil mluvčí BP Tony Odone.

Dodal, že robotické ponorky se nadále budou pokoušet potrubí utěsnit. Do místa už také dopravili další plošinu, která by měla v sousedství udělat nový vrt, jenž by ropu z ložiska odčerpával. To však může trvat týdne, ne-li měsíce.

Skrvna se stále zvětšuje

Ropná skvrna se přitom stále zvětšuje, z vrtu uniká 1000 barelů denně. Skvrna je dlouhá 76 kilometrů a široká 63 kilometry. Obvod má 960 kilometrů. Hrozí, že se dostane k pobřeží Louisiany. Už je jen 48 kilometrů od něj.

Panují obavy z ekologické katastrofy, i když bakterie v Mexickém zálivu se už na ropu adaptovaly. Ohrožen je ale rybný průmysl. Sezóna krabů už začala, sezóna krevet začíná za měsíc a ohroženy jsou i pěstírny ústřic, stejně jako hnízdiště ptáků.

Na pobřeží se nachází čtyřicet procent amerických mokřadů, které by pak ještě více ohrozila eroze, protože by ropa zahubila rostliny, které je chrání.

Záleží proto na tom, kterým směrem se skvrna bude pohybovat. V nejbližších třech dnech se k pobřeží nepřiblíží. Experti doufají, že vlny skrvnu rozdělí a zhutnělé částice ropy klesnou ke dnu.

Kvůli pohybu ropné skvrny  také musela být evakuovaná další ropná plošina v zálivu, ke které se znečištění přiblížilo, uvedla BBC. Panovaly obavy z možné exploze.

Reklama

Související témata:

Související články

Hořící ropná plošina hrozí převrácením

Ropná plošina Deepwater Horizon, na níž v úterý vypukl požár, se naklonila a hrozí, že se převrátí. Plošina je v Mexickém zálivu, vzdálená asi 84 kilometrů od...

Výběr článků

Načítám