Hlavní obsah

Bezdomovec pomohl napadené, pak vykrvácel. Jemu nepomohl nikdo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Minulou neděli vykrvácel na newyorské ulici bezdomovec, který přišel na pomoc napadené ženě. Tu zachránil, sám však byl také pobodán a vykrvácel na chodníku, kde ležel půldruhé hodiny. Chodci ho míjeli, žádný mu nepomohl, jak ukázalo video, které zveřejnila newyorská policie. Uvedla to agentura Reuters.

Článek

Jedenatřicetiletý Guatemalec Alfredo Tale-Yax podle policie zemřel 18. dubna nad ránem. Vykrvácel na chodníku, kde ležel tváří k zemi. Nakonec někdo zavolal záchranku s tím, že muž nemá zranění, která by ho ohrožovala. Když sanitka přijela, byl už muž po smrti.

Z místa zločinu utekl nejen muž, který bezdomovce pobodal, ale i žena, kterou bezdomovec bránil a stálo ho to život.

Bezpečnostní kamera také zachytila chování chodců. Někteří odvraceli hlavu na druhou stranu, jiní se ale zastavili a muže okukovali. Jeden si ho vyfotil na mobil. Další muž zatřásl tělem, nadzvedl je, a když viděl, že Tale-Yax leží v krvi, odešel.

Anonymita velkoměsta i obvyklé násilí

Část expertů to připisuje psychologickému efektu nezúčastněného diváka. Čím více lidí je podobné události přítomno, tím méně jich chce pomoci, uvádí web WPIX.

Psycholog Michael Bradley v televizi ABC to připsal faktu, že ve společnosti klesá citlivost k násilí: „V naší kultuře milujeme násilí. Masírují nás násilím 24 hodin denně, sedm dní v týdnu. Nyní víme, že takové množství násilí způsobuje změny v mozku, kdy lidé nerozlišují mezi reálným násilím a umělým (ve filmech a v počítačových hrách). Přizpůsobili jsme naše mozky, aby nereagovaly na násilí a bolest tak, jak by měly.“

Svou roli samozřejmě také hrála anonymita velkoměsta i fakt, že šlo o bezdomovce a Hispánce, i když je v souvislosti s případem zmiňován osud bělošky Kitty Genoveseové, která byla ubodána sériovým vrahem a nikdo ji nepřišel na pomoc ani nezavolal policii, i když křičela.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám