Hlavní obsah

Britská armáda se připravuje na zásah u Falkland

Novinky,
Londýn

Napětí okolo Falkland výrazně vzrostlo. Ve středu spor předá Argentina OSN. Chce, aby byla přijata rezoluce odsuzující Brity za to, že umožnili ropné firmě Desiore Petroleum provést pokusné vrty 100 kilometrů severně od ostrovů. Má podporu latinskoamerických zemí. Britové připravují armádu na případnou krizi, přičemž s diplomatickou konfrontací počítali už dlouho, uvedl list The Times.

Foto: Pavel Karban, Právo

Vzdušný prostor Falkand chrání od konce roku stíhačky Typhoon .

Článek

Ačkoli Británie i Argentina vyloučily, že by spor mohl přerůst ve vojenský konflikt jako v roce 1982, britské ozbrojené síly se připravují na eskalaci napětí.

Protože Argentina ohlásila, že bude kontrolovat lodě plující na Falklandy, Britové připravují ponorku, která by zásobovala tamní vojenskou posádku. Pro list The Times to uvedl zdroj z vlády. Ponorka však zatím není ve falklandských vodách, dodal.

Ministerstvo obrany také oznámilo, že fregata HMS York v oblasti zůstane. Loni už byly na Falklandy vyslány čtyři nové stíhačky Eurofighter Typhoon, které posílily protivzdušnou obranu. Jsou výkonnější než starší typy.

Zdroje z ministerstva zahraničí potvrdily, že se jeho úředníci celé měsíce připravovali na diplomatickou konfrontaci s Argentinou.

Za vším je ropa

Vrty v okolí Falkland se provádějí, protože se geologové domnívají, že pod mořským dnem může ležet až 60 miliard barelů ropy. První vrty provádí společnost Desire Petroleum a říká, že na průzkum bude potřebovat asi měsíc. Chystají se ale na něj i další společnosti.

Argentinská prezidentka Cristina Fernandéz de Kirchner sdělila, že vrty jsou porušením rezoluce OSN, která zakazuje jednostranné akce ve sporných vodách. Argentina také získala podporu všech latinskoamerických států pro svůj požadavek, aby Britové s vrty ustali. [celá zpráva]

Argentinská vláda vyhlásila, že lodě směřující na Falklandské ostrovy, Jižní Georgii a Jižní Sandwichovy ostrovy budou potřebovat k proplutí argentinskými vodami zvláštní povolení. Všechny spadají pod britskou korunu, ale Argentina na ně uplatňuje nárok. [celá zpráva]

Argentina a Británie bojovaly o Falklandy na jaře 1982 po invazi dvanáctitisícového argentinského kontingentu na ostrovy. V desetitýdenním konfliktu o Falklandy, který vyhrála Británie, přišlo o život 255 britských a 650 argentinských vojáků.

Reklama

Výběr článků

Načítám