Hlavní obsah

Americká vláda ztratila v Iráku dohled nad zakázkou za miliardy

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Ministerstvo zahraničních věcí USA nezvládá dohled nad zakázkou za 2,5 miliardy dolarů (45 miliard korun). O manažerských chybách se píše v nejnovější zprávě generálního inspektora pro rekonstrukci Iráku Stuarta Bowena, která má být zveřejněna v pondělí. Informoval o tom deník The Washington Post.

Foto: Mohammed Ameen, Reuters

Firma DynCorp má za peníze vlády zajistit výcvik iráckých policistů.

Článek

Vláda dohodu o výcviku iráckých policistů soukromou firmou DynCorp International uzavřela v roce 2004 a od té doby to není poprvé, co Bowen dohled na zakázkou kritizuje. Jeho nová zpráva, která se zabývá pouze financováním projektu a nikoliv hodnocení kvality výcviku Iráčanů, uvádí, že přes 2,5 miliardy dolarů by mohlo být utraceno zbytečně či podvodně.

Podle Bowena ministerstvo zahraničí nejprve po celé roky v Iráku zaměstnávalo pouze jednoho člověka, aby dohlížel na faktury DynCorp. V důsledku toho vznikly pochyby ohledně správnosti plateb za více než miliardu dolarů. V současnosti na účty od DynCorp v Iráku dohlíží tři vládní zaměstnanci, což je podle auditu ale pořád málo.

Bowen dohled nad zakázkou s DynCorp kritizuje podruhé za poslední tři roky. Ministerstvo zahraničí nařčení odmítá a mluvčí DynCorp Douglas Ebner agentuře AP řekl, že společnost odvedla v obtížném prostředí dobrou práci a další dohled vítá.

Generální inspektor upozorňuje na nekontrolované utrácení státních peněz v Iráku opakovaně. Naposledy uvedl, že dočasná americká správa po invazi do Iráku ztratila dohled nad devíti miliardami dolarů (přes 160 miliard korun) určenými na obnovu země. Nová zpráva zmiňuje také, že vláda USA nemá dostatečný přehled ani o penězích pro soukromé firmy v Afghánistánu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám