Hlavní obsah

Radar v Brdech je potřebný, potvrdil americký generál

Právo, roš, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sledovací a naváděcí X-bandový radar určený pro ČR bude v oblasti potřeba bez ohledu na to, kde budou umístěny obranné rakety. Podle dalších informací z konference v alabamském Huntsville to řekl zástupce předsedy Sboru náčelníků štábů USA generál James Cartwright.

Článek

Potvrdil tak, že radar v Česku je stále ve hře, a připomněl jeho význam pro pokrytí Evropy obrannými raketami - bez ohledu na jejich typ a dislokaci. Na to upozornili už loni experti ministryni obrany Vlastu Parkanovou na základně Fort Schriever v Coloradu. Tehdy Agentura pro raketovou obranu (MDA) pracovala s možností umocnit radarem dosah protiraketových systémů THAAD a námořního systému Aegis s raketami SM-3, jejichž vlastní radary jsou slabší.

Jejich pozemní verzi nyní nabízí výrobce Raytheon pro obranu Evropy do roku 2013 a pro svou spolehlivost poutají pozornost MDA, řekl v Huntsville její šéf generál Patrick O´Reilly.

SM-3 poskytují obranu proti raketám krátkého a středního doletu. "Od začátku návrhu štítu pro Evropu jsme plánovali použít přenosný radar umístěný blíže Íránu ve spojení s velkým radarem v Brdech," sdělil nyní Právu mluvčí MDA Richard Lehner.

Definitivní řešení administrativa prezidenta Obamy stále hledá a v příštím půlroce k tomu má obdržet tři klíčové analýzy.

Podle šéfa ČSSD Jiřího Paroubka informace o americkém radaru dokazuje, že problém je nadále aktuální záležitostí. "Radar je stále aktuální věcí," sdělil ve středu na tiskové konferenci v Lidovém domě. Všechny parlamentní politické strany vyzval, aby vyjádřily své stanovisko. Soc. dem. umístění radaru v ČR odmítá a deklarovala, že pokud by se změnily okolnosti, vypsala by referendum.

Reklama

Výběr článků

Načítám