Hlavní obsah

Firma Philip Morris zaplatí za smrt kuřačky 14 miliónů dolarů

– Los Angeles • Aktualizováno
Novinky, Tomáš Reiner

Soud ve Spojených státech nařídil tabákovému koncernu Philip Morris zaplatit téměř 14 miliónů dolarů (249 miliónů korun) jako kompenzaci za smrt jedné kuřačky. Peníze má dostat její dcera, uvedla BBC.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Článek

Betty Bullocková zemřela před šesti lety ve věku 64 let na rakovinu plic. Kouřila od svých 17 let. Zástupci Philip Morris argumentovali, že mohla kdykoliv přestat a že věděla o škodlivém vlivu kouření na lidské zdraví.

Firmu zažalovala dva roky před svou smrtí sama Bullocková. Tvrdila, že firma podvádí a prodává škodlivé výrobky.

V roce 2002 soud tabákovému koncernu doporučil vyplatit náhrady ve výši 28 miliard dolarů, později však soudce částku snížil o tři řády. Předloni odvolací soud předchozí rozhodnutí zvrátil a nařídil nový proces.

Částku 14 miliónů USD má dostat dcera Bullockové Jodie.

Podvodná kampaň

Podobným případem byla i kauza Philip Morris versus Williams v roce 2007. Tehdy musel tabákový gigant zaplatit vdově Jesseho D. Williamse, který zemřel rovněž na rakovinu plic, 521,5 tisíce dolarů (9,2 miliónu korun) jako kompenzaci a dále 79,5 miliónu dolarů (1,4 miliardy Kč) jako pokutu.

Manželka zesnulého Williamse Mayola zažalovala Philip Morris pro podvod. V té době totiž v USA probíhala reklamní kampaň Philip Morris opírající se o odborné studie, podle nichž nejsou cigarety tak škodlivé, jak se běžně soudilo.

Anketa

Je žádost kuřáků s poškozeným zdravím o odškodné oprávněná?
Ano
7,2 %
Ne
91,7 %
Nevím
1,1 %
Celkem hlasovalo 18821 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám