Hlavní obsah

Jackson bude zřejmě pochován bez mozku, lékaři jej stále zkoumají

ČTK, Luděk Fiala, Novinky, Guardian

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Los Angeles

Příčina smrti amerického zpěváka Michaela Jacksona, který zemřel 25. června, dosud nebyla spolehlivě objasněna, proto si lékaři zatím ponechávají hudebníkův mozek, aby jej podrobili dalším testům. Ani úmrtní list, který v úterý vystavily zesnulé popové legendě úřady v Los Angeles, příčinu smrti neuvádí. Je tak možné, že "král popu" bude uložen do hrobu bez mozku.

Článek

"Je třeba provést řadu testů," řekl agentuře AP soudní patolog Ed Winter s tím, že po skončení vyšetřování příčiny Jacksonova úmrtí lékaři odevzdají mozek zpěvákově rodině.

Podle dosavadních zjištění zemřel Jackson na srdeční selhání. Jeho tělo bylo předáno pozůstalým už následujícího dne po smrti, až na mozek. Ten musí před provedením neuropatologických testů zhruba dva týdny "tvrdnout“. Poté mohou lékaři začít zjišťovat, zda se zakládají na pravdě spekulace, podle nichž Jacksona zabilo předávkování léky proti bolesti.

Zkoumání mozku zemřelého může také odhalit nezjištěné nemoci, závislost na alkoholu nebo stopy po předávkování léky či drogami.

Postup, kdy si soudní patolog ponechává mozek zesnulého nebo jeho část, není neobvyklý. Podle Wintera rodiny zemřelých v takovém případě někdy s pohřbem čekají na konec vyšetřování. Záměry rodiny Jacksonových ale nejsou známé.

Informace na úmrtní list dala úřadům Jacksonova sestra La Toya

Informace na úmrtní list poskytla Jacksonova sestra La Toya, jeden ze členů rodiny, kteří přijeli do nemocnice poté, co byla legenda prohlášena za mrtvou.

V kolonce zaměstnání na úmrtním listu má Jackson uvedeno "hudebník". Na dokumentu dále stojí, že zpěvák absolvoval střední školu a byl rozvedený.

Kromě příčiny smrti zůstala nevyplněná také kolonka, kam se uvádí místo pochování.

Zchudlé Los Angeles musí uhradit náklady spojené s tryznou

Rodina i veřejnost se s umělcem rozloučily v úterý. Veřejná tryzna se konala v losangeleské aréně Staples Center, kam se dostali jenom vylosovaní lidé, kteří obdrželi speciální vstupenky. [celá zpráva]

Událost si vyžádala zvýšená bezpečnostní opatření. Podle agentury AP je zřejmě uhradí město, které se potýká s vysokým rozpočtovým deficitem. Na akci pracovaly tisíce policistů a dalších zaměstnanců města. Radnice již nicméně prostřednictvím zvláštní internetové stránky požádala fanoušky, aby jí přispěli. Náklady se odhadují na 1,5 miliónu až čtyři milióny dolarů.

Ekonom Jack Kyser ale očekává, že právě čtyři miliony dolarů městu přinese zvýšený turistický ruch, který rozloučení s Jacksonem vyvolalo. Další peníze by turisté mohli ve městě utrácet, pokud by tam Jackson byl pohřben. Zda se tak stane, ale zatím není jasné.

Foto: Reuters

Pohřební kolona přiváží rakev s Michaelem Jacksonem do Staples Center, kde se koná rozloučení veřejnosti s králem popu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám