Hlavní obsah

Michael Jackson svému otci prý nic neodkázal

– Los Angeles

Podle poslední vůle zpěváka Michaela Jacksona, kterou údajně sestavil v roce 2002 jeho právní zástupce John Branca, by se zpěvákovo jmění mělo rozdělit mezi jeho matku, jeho tři děti a mezi několik charitativních organizací. Na Michaelova otce by podle všeho nemělo zbýt nic, napsal dnes list Wall Street Journal.

Článek

Zpěvákův advokát by podle něj mohl o dokumentu, který obsahuje jeho poslední přání, informovat soud v Los Angeles možná už ve čtvrtek. Vykonavateli poslední vůle jsou podle listu stanoveni John Branca a hudební producent John Mclain, jeden z Jacksonových přátel. Branca pro popovou hvězdu pracoval od roku 1980 až do roku 2006. Týden před svou smrtí ho Jackson prý znovu přijal do svých služeb.

Zpěvákovi rodiče listu Wall Street Journal mailem sdělili, že žádný podobný dokument dosud neviděli. Zpěvákův otec Joseph, s nímž Michael dlouhodobě neměl dobré vztahy, není v závěti zmíněn, zdůrazňuje list.

Nezmiňuje se také o tom, zda údajná poslední vůle obsahuje ustanovení ohledně péče o Jacksonovy děti. Pokud jde o ně, soud v Los Angeles v pondělí rozhodl, že zatím budou dočasně svěřeny do péče Jacksonovy matky Katherine.

Spolu s péčí o děti soudce nejvyššího kalifornského soudu Mitchell Beckloff matce Katherine také povolil nakládat s částí majetku zemřelého zpěváka. Jde hlavně o jeho osobní věci, kostýmy a vyznamenání. Tyto personálie měly jít začátkem roku do dražby, kterou zpěvák na poslední chvíli zastavil.

Soudce Beckloff ale Katherine Jacksonové nedal kontrolu nad hlavní částí finančního majetku jejího zemřelého syna, ač o to usilovala. Další slyšení v této záležitosti pak stanovil na 6. července.

Hlavní část obrovského Jacksonova majetku spočívá ve společnosti Sony-ATV Music Publishing Catalog, kde měl zpěvák zhruba poloviční podíl. Společnost kromě jiného drží vydavatelská práva na více než 250 hitů skupiny Beatles, ale také práva na písně Boba Dylana, Neil Diamonda, Lady Gaga a skupiny Jonas Brothers. Její odhadovaná cena prý činí minimálně dvě miliardy dolarů. Dluhy, které po sobě geniální zpěvák a podivínský člověk zanechal, se přitom odhadují na půl miliardy dolarů.

Právní bitva může být dlouhá

Podle agentur může být právní bitva o dědictví po Jacksonovi dlouhá a velmi komplikovaná. Zatím není jisté, zda soud údajnou poslední vůli uzná. Kdyby závěť nebyla, ze zákona by měly být hlavními dědici děti. Ale i v tomto ohledu je celá "kauza" dost zamotaná.

Nejmladšího syna měl Jackson s neznámou ženou, dvě starší děti s Debbie Roweovou, se kterou byl ženatý v letech 1996 až 1999. Roweová se zatím o svůj eventuální podíl nepřihlásila, ale co není, může podle právníků vbrzku být. Když se Jacksonova otce Joea novináři v pondělí na Debbie ptali, stroze opáčil, že nemá nic společného s tím, co nyní rodina zpěváka ohledně dědictví po Michaelovi podniká.

Padesátiletý Jackson zemřel náhle ve čtvrtek na selhání srdce. Jeho smrt provázejí nejasnosti. Soukromý patolog, kterého najala Jacksonova rodina, v sobotu provedl druhou pitvu jeho těla. Příčina zpěvákova úmrtí tak může být oficiálně známa až za několik týdnů. O Jacksonově pohřbu rodina zatím nic nesdělila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám