Hlavní obsah

Advokát varoval Jacksonovu rodinu před Michaelovým lékařem

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Los Angeles

Brian Oxman, právní zástupce rodiny zesnulého Michaela Jacksona, varoval před zpěvákovým osobním lékařem Conradem Robertem Murraym. Kabelové televizi MSBNC Oxman řekl, že rodinu varoval kvůli lékům, které Jacksonovi Murray předepisuje. Krále popu Murray tři roky léčil. Nyní jej chce vyslechnout policie, i když s ním už jednou mluvila.

Článek

Oxman řekl televizi ABC, že léky proti bolesti bral zpěvák kvůli úrazům, které utrpěl během své kariéry. „Měl kvůli nim velké bolesti a neměla rád toto nepohodli, tak začal brát léky proti bolesti. Ty se staly součástí jeho života.“  

Lékař Murray zpěváka marně oživoval před příjezdem záchranky, pak ale zmizel. Údajně měl před smrtí dát zpěvákovi injekci demerolu, což je syntetický opiát.

O přítomnosti lékaře u Jacksona informoval záchranáře člověk, který jim volal. „Stlačuje a uvolňuje mu hrudník, ale on nereaguje.“ řekl záchranářům volající. Když se ho dispečer záchranky ptal, jestli viděl, co se stalo, tak odpověděl: „Ne, jen lékař, pane. Byl tam jen lékař.“ [celá zpráva]

Při příjezdu sanitky však už lékař v domě, nebyl, policie však z příjezdové cesty Jacksonova domu odtáhla stříbrné BMW, které patří Murrayově sestře Susan Mary Rushové, uvedl list Examiner

Pitva příčinu smrti neprokázala

Pitva, kterou provedli v Los Angeles, příčinu smrti neprokázala. Úřad koronera v Los Angeles oznámil, že ke stanovení příčiny smrti budou třeba ještě dodatečné toxikologické testy. Ty by si měly vyžádat čtyři až šest týdnů. [celá zpráva]

Mluvčí úřadu Craig Harvey na tiskové konferenci řekl, že na zpěvákově těle nebyly nalezeny známky násilného činu ani povrchových zranění, které by mohly souviset s úmrtím.

Spekulace o předávkování léky

Stále není jasné, co zástavu srdce způsobilo. Agentura AP uvedla, že podle osoby obeznámené se situací, zpěváka zřejmě postihl srdeční infarkt. Tato varianta může vysvětlovat přítomnost kardiologa v Jacksonově domě během jeho přípravy na turné. Infarkt totiž může být vyústěním dlouhodobých problémů se srdcem, nemusí k němu nutně vést předávkování léky.

Zpěvákovi blízcí spekulují, že smrt přivodila velká dávka injekce tišícího léku. Pozůstalí sdělili televizi MSNBC, že v 11:30 dostal zpěvák injekci demerolu. Podle nich byla dávka příliš silná, uvádí server TMZ zaměřující se na život celebrit, který jako první informoval o zpěvákově smrti. Jacksonovi se zastavil dech, což je právě příznak předávkování demerolem.

Policie zatím s jeho lékařem Murrayem, který pracuje jako kardiolog dvacet let a má licenci pro Kalifornii, Nevadu a Texas, mluvila jen krátce za přítomnosti jeho advokáta, chce ho však vyslechnout znovu. Zatím ho z ničeho neobvinila. Zpěvákova smrt se nevyšetřuje jako vražda.

Murray byl údajně Jacksonovým osobním lékařem tři roky, list Los Angeles Times tvrdí, že jej najala agentura, která připravovala Jacksonovo turné. 

Astronomické účty za léky

Někteří lidé z Jacksonova okolí tvrdí, že zpěvák byl závislý na demerolu a dalším léku proti bolesti oxycontinu.

Dlouholetý Jacksonův přítel Deepak Chopra nepřímo obvinil z Michaelovy smrti lékaře, kteří mu předepisovali silné léky. Jackson podle něj nechtěl o závislostech mluvit, ale bojoval s nimi.

O množství léků, které užíval, svědčí, že v roce 2007 zpěváka žalovala lékárna v Beverly Hills, že nezaplatil za předepsané léky 100 000 dolarů. Měsíčně mělo jít o deset tisíc dolarů. Později byl dluh splacen.

Podle některých lidí z Jacksonova okolí lékaři zneužívali, že zpěvák měl sklony k hypochondrii.

Nadměrné užívání nejrůznějších léků se stalo osudným i jinému slavnému zpěvákovi, králi rock´n´rollu Elvisi Presleymu.

Reklama

Výběr článků

Načítám