Hlavní obsah

Albrightová obvinila Bushe z náboženského absolutismu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Americký prezident George Bush se odcizil muslimům i dalším lidem po světě, protože do zahraniční politiky USA prosadil zavedení absolutistické křesťanské rétoriky. Při návštěvě Londýna to v pondělí prohlásila bývalá americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová.

Článek

"Oproti například předchozímu prezidentovi Billu Clintonovi, který je také křesťanem, Bush dělá ze svých náboženských postojů součást politiky USA. Je naprosto přesvědčený o tom, v co věří, a o dělení věcí mezi dobro a zlo. Slova o absolutní pravdě jsou to, co některé z lidí na Bushovi znepokojuje, " řekla politička českého původu. Bushovy postoje nekritizovala poprvé. [celá zpráva

"Vím, že věřím v Boha, ale mám pochyby. Pochybovat je součástí víry," uvedla devětašedesátiletá Albrightová při představování své nové knihy The Mighty and the Almighty (Mocný a všemocný). V té vyjadřuje názor, že Bush ve své křesťanské rétorice mnohdy zachází příliš daleko. Tento jeho náboženský absolutismus dal podle ní americké zahraniční politice podobu, která se jeví mnohým zemím strnulá a těžko přijatelná.

Republikán Bush otevřeně uvedl, že křesťanská víra formuje jeho rozhodnutí v čele Bílého domu. Například prohlásil, že se před napadením a invazí Iráku modlil k Bohu, aby ho vedl. Ještě dříve usoudil, že se stal prezidentem z boží vůle.

Někteří muslimové Bushe obvinili, že vede křížovou výpravu proti islámu jako za středověku. Bílý dům ujistil, že nemá nic proti islámu, ale proti těm, kteří v jeho jménu páchají teroristické útoky.

Reklama

Související články

Albrightová upozornila na problémy globalizace

Pokoušet se zastavit globalizaci je zbytečnou ztrátou energie. Na závěr dvoudenní mezinárodní konference, která se v rámci projektu Fórum 2000 konala v Praze,...

Albrightová: Bush dráždí teroristy

Výroky o "vyvolenosti bohem" provokuje prezident Bush a někteří členové jeho administrativy teroristy a podněcuje jejich nenávist. Na teologické fakultě...

Výběr článků

Načítám