Hlavní obsah

Nacistický "doktor smrt" Heim se skrývá ve Španělsku

ČTK, Novinky, Ha´arec, Spiegel

Bývalý nacistický lékař Aribert Heim byl vystopován ve Španělsku. Informovaly o tom v sobotu izraelský deník Ha´arec a německý týdeník Der Spiegel. Španělská policie to potvrdila, dopaden však nebyl.

Článek

"Víme pouze, že se nedávno nacházel v okolí (města) Palafrugell," uvedl mluvčí gironské policie Joan López a dodal: "Nikoho toho jména jsme nezatkli."

Po Heimovi přezdívaném "doktor smrt", protože jeho experimenty za druhé světové války nepřežily stovky vězňů, se pátrá přes čtyřicet let. Německo jej v roce 1962 obvinilo, že zabíjel německé a rakouské vězně injekcemi s benzinem a jedem. V koncentračních táborech Buchenwald a Mauthausen prováděl chirurgické zákroky na pacientech bez anestesie. Byl považován ze podobně brutálního lékaře jako Josef Mengele.

Stephen Clem, jenž je mluvčím střediska Simona Wiesenthala, které pátrá po nacistických zločincích, potvrdil, že Heim je stále naživu. "Máme důkazy, že Heim stále žije a má v jedné berlínské bance přes dva milióny dolarů (asi 50 miliónů korun).

Španělští vyšetřovatelé se domnívají, že jeden z Heimových příbuzných převedl během posledních pěti let zhruba 363 000 dolarů do Španělska. Vyšetřování má zjistit, zda mohl Heim s prostředky nakládat.

Po válce Heim úspěšně unikal svým pronásledovatelům v Německu, Argentině, Dánsku a Brazílii. Od polovinu 80. let existuje podezření, že Heim se skrývá ve Španělsku. Až do vydání zatykače na jeho osobu v roce 1962 Heim, který se narodil v Rakousku, působil jako lékař v jižním Německu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám