Hlavní obsah

Elitní britští vojáci brali tvrdé drogy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Testy na drogy odhalil, že 25 britských vojáků ze dvou různých jednotek bralo drogy. Jedenáct z nich jsou velští gardisté, čtrnáct sloužilo v jednotce Green Howards. Sedm gardistů už bylo propuštěno z armády, u dalších čtyř se o jejich propuštění jedná, hrozí však všem dvaceti pěti.

Článek

Mluvčí ministerstva obrany řekl: "Užívání drog je neslučitelné se službou v ozbrojených silách. " Dodal však, že uživatelů drog je v armádě jen 9 promile, zatímco mezi civilisty pět  procent.

Pět gardistů a jedenáct příslušníků Green Howards bralo drogy třídy A, kam patří heroin, kokain, extáze, LSD a amfetaminy aplikované injekčně. Jeden voják bral drogy třídy B, kam se řadí amfetaminy a barbituráty, a zbytek drogy třídy C, kam patří především konopí a některé uklidňující léky.

Skandál je o to větší, že funkci plukovníka Velšských gardistů na slavnostních přehlídkách zaujímá princ Charles. Mluvčí armády ve Walesu proto uvedl: "Skupina uživatelů drog byla právě odhalena. Nikdy nemůžete vědět, kdy se objeví."

První prapor gardistů se nedávno vrátil z Iráku, kde jeho činnost ministerstvo obrany hodnotilo slovy, že během "úspěšného nasazení projevil operační efektivitu". Dříve byl dislokován v Bosně a v Severním Irsku, kde v roce 2004 působila i jednotka Green Howards.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám