Hlavní obsah

V Prešově postaví zeď kolem romské čtvrti

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Vedení východoslovenského města Prešov rozhodlo, že čtvrt Stará tehelňa (Stará cihelna), kde žije asi 2000 Romů, do konce roku oddělí od okolních domů třímetrovou betonovou zdí.

Článek

Vedení města tak reagovalo na stížnosti obyvatelů okolních domů, kteří tvrdí, že Romové pořádají nájezdy na jejich zahrady. "Jsou to zloději a terorizují celé okolí," říká jedna z obyvatelek nedaleké vilové čtvrti.

V nedalekém domově důchodců museli kvůli Romům zamřížovat všechna okna. "Je to hrůza a zoufalství. Kradou v našich zahrádkách, přepadávají naše děti," líčí situaci jeden z obyvatelů. Někteří z nich letos ani neodjedou ani na dovolenou, protože se bojí o svůj majetek. "Nikdo neví v jakém stavu najde svůj domek po návratu z dovolené," upozorňuje na zoufalou situaci předseda petičního výboru Oleg Tkáč. Tvrdí, že někteří ze zdejších obyvatelů chtějí do plotů zavést elektřinu, aby zabránili rabování Romů ve svých zahrádkách.

Primátor: zeď je nutná

Primátor města Milan Benč považuje zeď za nutné řešení, aby město chránilo ostatní obyvatele před nájezdy Romů. "Museli jsme reagovat na petici a množící se stížnosti zoufalých obyvatelů okolních domů," konstatuje primátor.

Ve čtvrti zvané Stará tehelňa žijí i Romové, kteří se snaží včas platit nájemné a nedělají žádné potíže. "Vedení města udělalo chybu, když sem nastěhovalo také nepřizpůsobivé Romy. Zeď však nic nevyřeší a považujeme to za diskriminaci," říká Romka Anna Bogárová. Romové tvrdí, že město Prešov chce ve zdejší části vybudovat ghetto pro Romy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám