Hlavní obsah

ON-LINE: Ve Francii žije přes 10 tisíc islámských radikálů

Aktualizováno

Světoví lídři řeší, jak zničit radikální organizaci Islámský stát. Francouzský prezident Francois Hollande chce s pomocí USA a Ruska vytvořit širokou koalici v boji proti radikálům v Sýrii a Iráku. Ve francouzské metropoli pokračuje identifikace obětí pátečních útoků. Vývoj situace kolem islámského teroru ve Francii sledujeme v on-line reportáži.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Francouzský policista hlídkují v Paříži.

Článek

21:36 - Úřady získaly mobilní telefon, který používali útočníci během pátečních útoků v Paříži. Uvedla to agentura Reuters

20:54 - V bruselské části Molenbeek, v níž žije početná muslimská komunita, dnes proběhla další policejní razie. Podle agentury Belga není zatím jasné, zda souvisí s pařížskými atentáty, ani zda byl při akci někdo zadržen.

19:29 - Úřady v Hannoveru z bezpečnostních důvodů zrušily plánované přátelské fotbalové utkání mezi reprezentacemi Německa a Nizozemska. Lidé opouštějí stadion, potvrdili organizátoři. [celá zpráva]

18:55 - Všech sedm podezřelých lidí zadržených v Cáchách německá policie po výslechu propustila. [celá zpráva]

17:57 - Na teroristických útocích v Paříži se podílel ještě jeden člověk, který uniká. Podle agentury AP to prohlásili francouzští zástupci. Vyšetřovatelé zatím pátrali pouze po Salahu Abdeslamovi, který atentátníky do Paříže doprovázel a pak se nechal kamarády vyzvednout a zavést zpět do Belgie, kde zmizel. [celá zpráva]

17:02 - Dva muži obvinění v Belgii v souvislosti s pařížskými atentáty z terorismu přiznali, že v sobotu ráno ve Francii vyzvedli hledaného Salaha Abdeslama.

16:38 - Zítřejší vydání satirického časopisu Chaerlie Hebdo bude mít na titulní straně obrázek muže, z jehož proděravělého těla teče šampaňské. Na obálce je napsáno:  Oni mají zbraně. Kašleme na ně. My máme šampaňské! [celá zpráva]

15:54 - Francouzský prezident François Hollande navštíví příští úterý Washington a příští čtvrtek Moskvu. S protějšky Barackem Obamou a Vladimirem Putinem chce jednat o koalici proti Islámskému státu (IS). Ruské námořnictvo ve Středozemním moři má spolupracovat s francouzským v Perském zálivu v boji proti IS. [celá zpráva]

Foto: Benoit Tessier , Reuters

Truhlící lidé před restauracemi Le Petit Cambodge a Le Carillon

15:06 - Britský premiér David Cameron vypracuje komplexní strategii britského boje s Islámským státem. V dokumentu bude rovněž rozebírat, proč se domnívá, že by se Londýn měl zapojit do náletů na islamisty v Sýrii, uvedla britská zpravodajská stanice BBC. Londýn se dosud podílel na spojeneckých operacích pouze v Iráku. Nálety v Sýrii v roce 2013 odmítli poslanci. Cameron nicméně nyní doufá v nové hlasování.

14:33 - Belgie do ulic hlavních měst povolá dalších 300 vojáků. Celkově jich tak bude v městech hlídkovat 520, uvedla agentura AP.

13:40 - Německá policie zadržela u Cách dvě ženy a jednoho muže, podezřívá je  že mají spojitost s pátečními teroristickými útoky v Paříži. V současnosti je vyslýchají, sdělil policejní mluvčí. [celá zpráva]

13:24 - Po Francii na teroristické útoky v Paříži vojensky odpověděla také Velká Británie; královské letectvo výrazně zintenzívnělo nálety na pozice Islámského státu v Sýrii. Deset strojů Tornado v úterý podniklo několik náletů a shodilo dvacet bomb, informovalo britské ministerstvo obrany. Cílem mise byla vzdušná podpora kurdských bojovníků, kteří s džihádisty bojují v rámci pozemní ofenzívy. [celá zpráva]

Foto: Jacky Naegelen, Reuters

Lidé stále nosí květiny do kavárny

13:18 - Francouzská média informují, že policisté nalezli v Paříži v pořadí třetí auto atentátníků. Nalezen byl také jimi pronajatý dům a hotelový pokoj. [celá zpráva]

12:46 - Evropská komise by mohla Francii poskytnout větší volnost při sestavování rozpočtu, aby tak zohlednila bezpečnostní priority po útocích v Paříži.

12:00 - Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že Moskva vystupňuje útoky proti radikálům v Sýrii. Podle jeho mluvčího to ale neznamená, že pošle i pozemní síly.

11:54 - Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky varuje před připisováním odpovědnosti za pařížské atentáty běžencům, které nyní mohou některé státy odmítat.

11:40 - Rozšíření spolupráce v boji proti radikálnímu hnutí Islámský stát (IS) bylo hlavním tématem úterní pařížské schůzky amerického ministra zahraničí Johna Kerry s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem. Kerry prohlásil, že IS postupně ztrácí území, které v Sýrii a Iráku ovládá.

Foto: Francois Mori, ČTK/AP

Francouzský prezident Francois Hollande (vlevo) a americký ministr zahraničí John Kerry

11:30 - Íránský prezident Rúhání v telefonickém rozhovoru s Hollandem prohlásil, že proti Islámskému státu a terorismu je nezbytné bojovat všemi silami.

10:32 - Francouzští vyšetřovatelé stále nemají dost informací o útocích u stadiónu, mohly prý útočit dva až tři týmy atentátníků. [celá zpráva]

10:03 - Francie po útocích mobilizovala 115 tisíc policistů a vojáků. Premiér Manuel Valls uvedl, že tajné služby v zemi registrují 10 500 zradikalizovaných lidí.

9.50 - Ministr obrany Martin Stropnický nepředpokládá, že by Francie na jednání ministrů obrany zemí Evropské unie požádala partnery o přímou vojenskou pomoc. Po pátečních teroristických útocích v Paříži je podle něj ale pravděpodobné další posílení například výměny zpravodajských informací mezi evropskými státy.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Francouzský premiér Manuel Valls

9:13 - Francie podle premiéra Manuela Vallse nedodrží rozpočtová pravidla EU, neboť kvůli očekávanému zvýšení výdajů na bezpečnost nesplní limit rozpočtového schodku. Země chce rozšířit řady policistů a četnictva o 10 tisíc lidí, aby zvýšila efektivitu těchto sborů.

9:02 - Zničit Islámský stát je hlavním úkolem mezinárodního společenství, prohlásil francouzský prezident Francois Hollande. V nejbližších dnech se chce setkat s ruským a americkým prezidentem Vladimírem Putinem a Barackem Obamou, aby projednali plán na společný boj s terorismem.

8:22 - Francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve oznámil, že policie v úterý časných ranních hodinách uskutečnila 128 protiteroristických razií a zadržela 23 lidí.

8:18 - Francouzské bezpečnostní složky čelí kritice za to, že nedokázaly zabránit brutálním útokům v Paříži.

7:17 - Francouzské letectvo opět zaútočilo na teroristické milice Islámského státu v Sýrii. Bombardování bylo namířeno na velitelská a výcviková centra v Rakka, hlavním městě Islámského státu.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Eiffelova věž je pět oevřená a nasvícená v barvách francouzské vlajky.

6:20 - Nejvyšší představitel muslimů v Austrálii muftí Ibrahim Abu Mohammed spojil páteční teroristické útoky v Paříži s rasismem a islamofobií v evropské společnosti. Vysloužil si za to  kritiku ze strany australských politiků a médií.

5:00 - Americký ministr obrany Ash Carter kritizoval evropské země za to, že vynakládají mnohem nižší výdaje na obranu v poměru k státnímu rozpočtu než Spojené státy. Vyjádřil se tak v souvislosti s teroristickými útoky v Paříži a s novým deklarovaným záměrem zejména Francie co nejtvrději udeřit na organizaci Islámský stát (IS).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám