Hlavní obsah

Za útoky si může Francie částečně sama, prohlásil Asad

Vina za teroristické útoky v Paříži padá částečně na západní země včetně Francie, je důsledkem jejich politiky. V sobotu to prohlásil syrský prezident Bašár Asad. Podle Asada politika Francie umožňuje šíření terorismu.

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Článek

Asad atentáty spáchané v pátek v Paříži odsoudil. Současně ale dodal, že jsou podobné těm, jimž čelí Syřané už roky.

"Divokému teroru, jaký poznala Francie, čelí syrský národ pět let," citovala Asada libanonská televize Majádín.

K útokům se přihlásila organizace Islámský stát (IS). U těla jednoho z osmi útočníků byl nalezen v Paříži syrský pas. [celá zpráva]

Asad obvinil Paříž a Západ obecně z chybné politiky na Blízkém východě. "Na šíření terorismu má podíl chybná politika západních zemí, zejména Francie," řekl Asad. Francouzského prezidenta Hollanda vyzval, aby tuto politiku změnil „a pracoval v zájmu francouzského lidu”, píše AP.

Před útoky v Evropě prý varovali před třemi lety

"Teroristické útoky zaměřené na francouzskou metropoli nelze oddělovat od toho, co se nedávno stalo v Bejrútu, ani od toho, co se děje pět let v Sýrii. My jsme před tím (útoky v Evropě - pozn.red.) varovali už před třemi lety. Říkali jsme, aby bylo to, co se děje v Sýrii, bráno vážně. Evropští představitelé bohužel neposlouchali. Pouze protiteroristická prohlášení nestačí," řekl Asad.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám