Hlavní obsah

Já snad vyskočím na padáku, vtipkoval Stropnický o zpožděném přistání v Indii

Právo, Oldřich Danda
Chennai-Bangalore

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) vyrazil v úterý večer do Indie bojovat za české podniky. Šanci na velké obchody tady má například kopřivnická Tatra či uherskobrodská zbrojovka.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Ministr Stropnický na veletrhu v Indii u letounu L-410

Článek

Přílet do osmimiliónového Bangalore, kde ve středu začal letecký a vojenský veletrh, ale pořádně zkomplikovali nevypočitatelní Indové: proti původní dohodě letový prostor nad městem kvůli letecké přehlídce i příletu indického premiéra uzavřeli.

Po desetihodinovém letu z Prahy ve vládním challengeru zkoušeli čeští piloti nejdříve kroužit nad městem, až ministr zavtipkoval, že vyskočí padákem. Nakonec našel český stroj na dvě hodiny azyl ve městě Chennai.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Tak jsme si odskočili o tři sta kilometrů vedle, tam jsme natankovali a naštěstí se v pořádku dostali na místo,“ řekl Stropnický novinářům po šťastném přistání v Bangalore.

Jediný český stánek má LET

Mohl tedy vyrazit na veletrh, kde jednal například s izraelským ministrem obrany o radarech, jež nabízejí izraelské firmy: česká armáda bude 10 nových za 2,5 miliardy korun nakupovat. Otevřel také jediný český stánek: kunovický LET v Indii nabízí své vrtulové L-410 pro 19 pasažérů.

„Jsou před podpisem první smlouvy na první kus,“ řekl Stropnický. Podle obchodního ředitele LET Miroslava Kožíška je Indie skvělý trh – vnitrostátní letecká doprava skoro neexistuje a L-410 je ideální na menší, často pouze nezpevněná letiště.

LET se prosadil v Nepálu, kde jejich dvě letadla používá soukromá firma a přistává v třítisícové výšce na velice krátké dráze. Podle Kožíška si turisté jejich letoun oblíbili. „Dokonce tam na letiště volají a ptají se, zda poletí náš letoun, protože ty ostatní jsou třicet let staré,“ uvedl.

V Indii si kunovická firma už našla prodejce. Jeho zástupce Lokesh Bardia Právu řekl, že LET má velké šance tu prodat dva až tři stroje ročně. „Proti německé konkurenci jsme o patnáct procent levnější,“ poznamenal.

Česká zbrojovka i Tatra

Do Indie přijel s ministrem generální ředitel uherskobrodské zbrojovky Lubomír Kovařík. Jeho firma tady už dva roky bojuje ve výběrovém řízení o prodej 240 tisíc útočných pušek pro indickou armádu. S dvěma dalšími firmami je ve finále. Kovařík Právu řekl, že teď jejich pušky Bren 805 prošly testy na střelbu i s indickou municí.

Předseda představenstva Tatry Petr Rusek by měl ve čtvrtek podepsat smlouvu na obnovení dodávek tatrovek do Indie. V indické armádě jich jezdí přes sedm tisíc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám