Hlavní obsah

Podezřelý terorista Al-Káidy zemřel při čekání na soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Údajný člen vedení teroristické sítě Al-Káida abú Anas Libí, kterého americké komando v roce 2013 zajalo v Libyi a převezlo do USA, v pátek večer zemřel v New Yorku. Informoval o tom americký list The Washington Post s odvoláním na Libího právníka. Abú Anas Libí podlehl rakovině.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Údajný vůdce Al-Káidy Anas Libí na archivním snímku FBI

Článek

Libí zemřel jen pár dní předtím, než měl předstoupit před soud kvůli obviněním, že se podílel na atentátu proti americkým velvyslanectvím v Keni a v Tanzanii v roce 1998.

Nedlouho po převozu do Spojených států mu byla diagnostikována rakovina jater v pokročilém stádiu. Jeho právník Bernard Kleinman uvedl, že zdravotní stav klienta se za poslední měsíc výrazně zhoršil. Padesátiletý Libyjec zemřel v nemocnici poblíž New Yorku. Kleinman odmítl sdělit další podrobnosti o úmrtí.

Právě kvůli zdravotnímu stavu zadrženého Libyjce se objevily spekulace, zda vůbec bude moci být souzen. Federální soudce ale již dříve stanovil, že 12. ledna začne výběr poroty v jeho procesu. Před soudem měl Libí stanout ještě s dalšími dvěma podezřelými z bombových útoků, jedním Egypťanem a jedním občanem Saúdské Arábie. Libyjec vždy tvrdil, že je nevinný.

Dvojník bin Ládina

Libí se narodil v Libyi, ale žil také v Súdánu a Británii, kde získal politický azyl. Pro Al-Káidu pracoval jako počítačový odborník a teroristé ho pro jeho fyzickou podobnost používali jako dvojníka bývalého vůdce Al-Káidy Usámy bin Ládina.

V Tripolisu ho americké komando zajalo v říjnu 2013, když parkoval před svým domem po návratu z ranních modliteb. Následně ho agenti vyslýchali na palubě americké válečné lodi a posléze ho převezli do vazby v New Yorku. Na jeho dopadení Američané vypsali odměnu pět miliónů dolarů (přes 110 miliónů korun).

Měl žloutenku

Libího manželka v sobotu agentuře AP řekla, že jeho zdravotní stav (Libí trpěl mimo jiné žloutenkou typu C) se zhoršil kvůli špatnému zacházení.

"Obviňuji americkou vládu z únosu, špatného zacházení a zabití nevinného muže. Nic neudělal," uvedla.

Před třemi týdny prý její muž podstoupil operaci jater, na nějakou dobu upadl do kómatu a kvůli brzkému převozu z nemocnice se u něj objevily komplikace. Naposledy s ním mluvila tento týden ve čtvrtek. "Jeho hlas byl slabý a byl ve velmi špatném stavu," řekla.

V pátek ho převezli opět do nemocnice, byl napojen na dýchací přístroj a nedlouho poté zemřel.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám