Hlavní obsah

Polsko nevylučuje třetí kolo protiruských sankcí

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Pokud se nebude plnit dohoda z Minsku, Polsko nevylučuje zavedení třetího kola protiruských sankcí. Podle polské premiérky Ewy Kopaczové jsou sankce jedinou možností, jak zabránit zvyšování napětí na Ukrajině. O třetím kole sankcí debatovali na úterním jednání premiéři zemí Visegrádské čtyřky a Švýcarska v Bratislavě.

Foto: Jan Koller, ČTK

Premiéři zemí Visegrádské čtyřky a Švýcarska na tiskové konferenci

Článek

„Měli bychom být připraveni na to, že pokud nebudou plněny dohody z Minsku, Evropská unie by měla mluvit jedním hlasem a měla by být připravena na třetí balíček sankcí,“ uvedla v úterý polská premiérka Ewa Kopaczová.

Český premiér Bohuslav Sobotka zdůraznil, že co se týká protiruských sankcí, země V4 se nakonec vždy a bez rozdílu podpořily dosažení shody a podpořily společné stanovisko na půdě Evropské unie.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Nebyla to žádná ze zemí V4, která by takovéto rozhodnutí znemožnila nějakým svým individuálním stanoviskem. Nicméně platí, že pokud se diskutovalo o struktuře sankcí, tak jednotlivé země uplatňovaly své připomínky k finální podobě sankcí. Takovýmto způsobem postupovaly i jiné členské země. Myslím, že je to přirozená věc, protože každá země i v této oblasti uplatňuje své národní a hospodářské zájmy,“ uvedl Sobotka.

Bezpečnostní krize

Předseda české vlády na otázku novinářů odmítl komentovat výroky svého slovenského kolegy Roberta Fica, že Evropě hrozí kvůli ukrajinsko-ruskému konfliktu válka.

„Krize, která se teď odehrává na východě Ukrajiny je nepochybně nejvážnější bezpečnostní krizí a je to největší bezpečnostní výzva od válečného konfliktu, který se odehrál na Balkáně v devadesátých létech. Je to nepochybně věc, která ovlivní bezpečnostní politiku v Evropě na dlouhá léta dopředu,“ řekl Sobotka.

Maďarský premiér Viktor Orbán dodal, že pro Evropu je nejdůležitější správně definovat vlastní situaci. „My Maďaři nechceme jen sledovat, co se děje, ale chceme tvořit to, co se děje v Evropě. Je to zkouška pro Evropu,“ dodal Orbán.

Podle polské premiérky se rusko-ukrajinský konflikt dá zvládnout pouze v případě, že celý svět odmítne narušení integrity jakéhokoli státu. „Anexe není v souladu s evropskými pravidly. Pouze jednotná Evropa je schopna zažehnat hrozbu konfliktu v Evropě,“ uvedla Kopaczová.

Složitá energetická situace

Premiér Orbán připustil, že z hlediska Maďarska je velmi složitá energetická otázka. „Máme zde velmi silné dědictví z období komunismu. Potrubí pro dodávky plynu a ropy bylo vybudováno z východu na západ. Uplynulo 25 let a nevybudovali jsme severojižní vedení, které by bylo důležité z hlediska energetické bezpečnosti. Je to strategická chyba Maďarska, ale také celé Evropy,“ konstatoval Orbán.

Reklama

Související články

Ruská anexe Krymu byla agresí, shodla se V4

Prezidenti České republiky, Polska, Maďarska a Slovenska se podle prezidenta hostitelské země Andreje Kisky shodli na tom, že to, co se stalo na Krymu, byla...

Výběr článků

Načítám