Hlavní obsah

Americké pivo je špinavá voda, řekl Zeman v Kazachstánu

– Astana

Český prezident Miloš Zeman v pondělí při své návštěvě Kazachstánu podpořil české podniky a udělal to opět svým svérázným způsobem. Když vyzdvihoval české pivovary, které jsou podle něj nejlepší na světě, neopomněl uvést, že americké pivo je jen špinavá voda. Návštěva Kazachstánu přinesla českým firmám kontrakty za 450 miliónů dolarů.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Prezident Miloš Zeman se svým kazašským protějškem Nursultanem Nazarbajevem.

Článek

Zeman se setkal se svým kazašským protějškem Nursultanem Nazarbajevem. Po jednání s ním označil Kazachstám za stát prvořadého a dlouhodobého zájmu. Podle prezidenta udělala země od jeho poslední návštěvy v roce 1999 neuvěřitelný pokrok.

„Je to země hospodářského zázraku,” konstatoval Zeman a vyjádřil přesvědčení, že stepní středoasijský stát mimořádně bohatý na suroviny se v budoucnu stane ještě významnějším ekonomickým hráčem.

Americké pivo je špinavá voda

Zeman mluvil v pondělí také na podnikatelském semináři o vzájemné ekonomické spolupráci. Český prezident na něm vyzdvihl zejména české pivovary.

"Nezapomeňte, že české pivo je nejlepší. Žádná americká konkurence nabízející nějakou špinavou vodu nám nemůže konkurovat, stejně jako německé pivovary," řekl Zeman rusky podnikatelům, za což sklidil potlesk.

Úspěšné české firmy

České firmy v Kazachstánu v pondělí podepsaly dohody za asi 450 miliónů dolarů (téměř deset miliard korun). Týkají se dodávek technologií a technologických celků v oblasti zemědělství, důlních zařízení, ale také dodávek zbraní. Za Svaz průmyslu a obchodu to uvedl jeho mluvčí Milan Mostýn. Ve většině případů se jednalo o memoranda předpokládající další jednání o spolupráci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám