Hlavní obsah

Cameron vyzval k akci proti rodícímu se „teroristickému státu”

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hrozba ze strany bojovníků Islámského státu je podle britského premiéra tak velká, že pokud nebudou zastaveni, mohli by zaútočit i v Británii. David Cameron v listu The Sunday Telegraph napsal, že pouhá „humanitární akce“ nestačí a je potřeba jasná a rozhodná odpověď na postup ozbrojenců, kteří obsadili rozsáhlá území v severním Iráku a části Sýrie.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Britský premiér David Cameron

Článek

Britský premiér ve svém varování nešetřil ostrými slovy, zmínil nutnost boje se „smrtící ideologií” a nebezpečí vzniku „teroristického státu” na březích Středomoří.

„Pokud nebudeme jednat tak, abychom zastavili nápor tohoto mimořádně nebezpečného teroristického hnutí, pouze jen dál poroste a zesílí, dokud nebude schopné nás zasáhnout na ulicích v Británii,“ napsal David Cameron.

„Skutečná bezpečnost může být zajištěna jen v případě, že nasadíme všechny naše zdroje - pomoc, diplomacii a vojenskou zdatnost - k posílení světové stability,” dodal.

Předseda britské vlády připomněl, že Londýn poskytl lidem postiženým islamistickou agresí humanitární pomoc. Varoval ale, že kromě ní je nezbytná „široká politická, diplomatická a bezpečnostní odpověď”.

„Potřebujeme silnou bezpečnostní reakci, ať už v podobě vojenské akce proti teroristům, mezinárodní výměny zpravodajských informací a spolupráce v boji proti terorismu nebo nekompromisního úderu proti teroristům doma,” stojí v komentáři.

Kdokoli kráčí v Británii s vlajkou Islámského státu v rukou, musí být podle Camerona zatčen.

Podle Camerona přitom nelze hovořit o válce s terorismem. Jde o spíš o „válku mezi islámem na jedné straně a extremisty, kteří chtějí islám znásilnit, na straně druhé,” uvedl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám