Hlavní obsah

Mezi nejprodávanější knihy na internetu se zařadil Hitlerův Mein Kampf

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V kategorii Propaganda a politická psychologie pronikl Hitlerův Mein Kampf (Můj boj) počtem prodejů až na první místo. Snad žádné sporné politické dílo minulosti neslaví tak velký úspěch v internetovém knihkupectví Amazon jako právě kniha nacistického diktátora.

Foto: Profimedia.cz

Článek

V kategorii Politika a současné události se totiž „vůdcův“ výtvor pohybuje i devět desetiletí po svém vzniku mezi 12. a 15. místem. Snadno tak podle webu vocativ.com dohání či předhání i současné politiky, jako jsou američtí republikáni Newt Gingrich či Sarah Palinová.

O tištěné verze Hitlerovy knihy moc velký zájem není – kdo touží po několikasetstránkovém špalku v knihovně? O to více jdou na odbyt čtená či elektronická zpracování.

Přes Amazon je dostupných celkem sto anglických verzí této knihy, z toho pouze šest e-booků. Všech šest elektronických zpracování ale figuruje mezi deseti nejlépe prodávanými verzemi.

Proč se kniha prodává

Vysvětlení popularity elektronických verzí Mein Kampfu je  dvojí. Text v této podobě je levný: stojí sotva dolar či libru, tedy 20 až 30 korun. Navíc je anonymní.

„Současné žebříčky naznačují, že Mein Kampf může sledovat podobné trendy jako různé prasečinky a milostné romány. Lidé by si je asi nechtěli kupovat v knihkupectví, ale soudě podle stovek komentářů na webu jsou rádi, když si mohou potichu stáhnout digitální kopii,“ uvádí web.

Amazon se již ocitl pod tlakem Světového židovského kongresu, který požaduje, aby se kontroverzní kniha přestala prodávat. I když bude tlak úspěšný, valný efekt to mít nebude.

Amazon je jedním z mnoha webových zdrojů, kde lze Mein Kampf získat. Většina z nich je bezplatných.

Reklama

Výběr článků

Načítám