Hlavní obsah

Odstartovala sonda Maven. Má zjistit, kam zmizela atmosféra Marsu

– Mys Canaveral

Sonda Maven odstartovala v pondělí odpoledne (večer SEČ) z amerického Mysu Canaveral na Floridě na svou misi k planetě Mars. Nová družice má vyjasnit historii rudé planety. Podle amerického Ústavu pro letectví a vesmír (NASA) je hlavním úkolem sondy přinést informace o vývoji podnebí planety a napovědět, proč přišla o téměř veškerou svou atmosféru.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Odstartovala sonda Maven. Má zjistit, kam zmizela atmosféra MarsuVideo: Reuters

 
Článek

Sonda Maven (Mars Atmosphere and Volatile Evolution mission) bude létat po oběžné dráze Marsu nejméně rok a zkoumat její horní atmosférické vrstvy a ionosféru, také vzájemné působení planety se Sluncem a slunečním větrem.

"Máme na palubě sondy pohromadě nástroje, které skutečně mohou doplnit chybějící informace o historii Marsu," řekl podle agentury AFP šéf projektu David Mitchell. Na palubě sondy je osm vědeckých přístrojů.

Kam zmizelo ovzduší a voda?

Mars měl kdysi podle názoru vědců mnohem hustší atmosféru a díky ní se na jeho povrchu nacházela i voda. Později ale došlo k dramatické klimatické změně, v jejímž důsledku ovzduší z velké části vymizelo.

Podle vedoucího projektu Bruce Jakoského z Coloradské univerzity chtějí vědci zjistit, co se vlastně s atmosférou stalo a kam se poděla voda. Naznačit to má rozbor horních vrstev atmosféry a zkoumání jejich dynamiky.

Družici o váze 2,45 tuny do vesmíru vynesla raketa Atlas V. Sondě potrvá cesta k Marsu deset měsíců, měla by tam tedy dorazit koncem září 2014. Cena projektu je podle NASA 671 miliónů dolarů (13,5 miliardy korun).

Foto: Joe Skipper, Reuters

Raketa Atlas V vynáší do vesmíru sondu MAVEN, která má objasnit vývoj atmosféry Marsu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Experti z NASA připravují sondu Maven ke startuVideo: Reuters

Reklama

Výběr článků

Načítám