Hlavní obsah

Žádné lanovky pro KLDR! Sen Kim Čong-una o lyžařském centru se bortí

Ženeva

Švýcarsko v pondělí oznámilo, že zablokovalo dohodu o prodeji lyžařských lanovek do Severní Koreje. Tento krok patrně zpomalí výstavbu lyžařského střediska, které je považováno za nejoblíbenější projekt severokorejského vůdce Kim Čong-una, napsala agentura AFP.

Foto: KCNA, Reuters

Kim Čong-un

Článek

Švýcarská společnost Bartholet Maschinenbau (BMF) byla údajně více než ochotná prodat sedačkové a kabinkové lanovky Pchjongjangu, aby pomohla vyplnit sen Kim Čong-una o „lyžařském středisku světové úrovně”. To KLDR staví coby odpověď na přípravy znepřátelené Jižní Koreje na zimní olympijské hry v roce 2018.

Ovšem švýcarský státní úřad pro ekonomické záležitosti (SECO) AFP sdělil, že zablokoval dohodu, jejíž hodnota podle dostupných údajů dosahovala sedmi miliónů švýcarských franků (asi 152 miliónů korun). K tomuto kroku SECO přistoupil poté, co švýcarská vláda letos v červenci rozšířila své sankce vůči KLDR.

Související témata

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Foto: Novinky

Obálka knihy Nejčistší rasa

KLDR má na Švýcarsko speciální vazby. Kim Čong-un tu chodil do střední školy nedaleko Bernu, aniž odhalil svou skutečnou totožnost, a údajně se naučil lyžovat na horských svazích této alpské země.

Reklama

Výběr článků

Načítám