Hlavní obsah

V Kandaháru padl slovenský voják, zastřelil ho jeho afghánský kolega

• Aktualizováno
Právo, ČTK, ivi

V areálu letiště v afghánském Kandaháru zastřelili v úterý 35letého slovenského četaře. Pachatelem byl jeden z vojáků afghánské armády. Při střelbě bylo zraněno dalších šest slovenských vojáků, z toho dva těžce.

Foto: Omar Sobhani, Reuters

Slovenského vojáka zastřelil příslušník afghánských bezpečnostních sil. Ilustrační foto.

Článek

Slovenská televize TA3 informovala, že příslušník slovenské armády přišel o život při školení na základně.

„Terorista střílel ze strážní věže,“ uvedl slovenský ministr obrany Martin Glváč na mimořádné tiskové konferenci. „V muslimských zemích je ramadán. Z afghánských vojáků jsou vyzbrojeni pouze ti, kteří jdou do strážní služby,“ dodal ministr.

„Jméno oběti ani zraněných nebudeme zveřejňovat dříve, než o tom informujeme jejich rodiny,“ dodal pro deník Pravda Glváč.

Slovenský premiér Robert Fico vyjádřil lítost nad tím, co se v Kandaháru stalo. Potvrdil, že ještě v úterý poletí vládním speciálem do Afghánistánu.

V zemi slouží 253 slovenských vojáků.

Češi zraněni nebyli

Mluvčí Generálního štábu AČR Jana Růžičková popřela zprávy některých médií, že mezi zraněnými je i český voják.

"České vojáky v Kandaháru v současnosti nemáme," řekla Růžičková. Češi jsou známí svým působením v provinciích Lógar a Vardak, stejně jako z kábulské letecké základny KAIA. Počet českých vojáků v zemi se snižuje s tím, jak klesá účast spojeneckých vojsk v mezinárodní operaci ISAF. Nyní v zemi působí přes 400 ozbrojených Čechů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám