Hlavní obsah

Zemřel velitel vojsk za války v zálivu generál Schwarzkopf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Ve věku 78 let zemřel americký generál ve výslužbě Norman Schwarzkopf, který v roce 1991 za prezidenta George Bushe staršího velel mezinárodní koalici ve válce proti iráckým silám v Perském zálivu. Uvedla to v pátek agentura AP.

Generál Norman Schwarzkopf na snímku z 90. let

Článek

“Zanechal nesmazatelnou stopu v armádě Spojených států a celé zemi,” prohlásil o Schwarzkopfovi ministr obrany Leon Panetta.

Podle Schwarzkopfovy sestry Ruth Berenbaumové generál zemřel ve čtvrtek na komplikace spojené se zápalem plic v Tampě na Floridě. "Pořád jsme ještě v šoku," řekla AP telefonicky. "Tohle bylo pro nás pro všechny překvapení."

Schwarzkopf získal podle AP nejvíce vyznamenání ze všech vojáků, kteří bojovali za války ve Vietnamu. Pro svou vznětlivou povahu získal prý mezi lidmi přezdívku "bouřlivák Norman".

V pozdějších letech života se soustředil na podporu charitativních akcí. V prezidentských volbách v roce 2000 aktivně podporoval George Bushe mladšího.

K následné invazi do Iráku v roce 2003, která svrhla režim Saddáma Husajna, měl rozpolcený postoj a vyjádřil pochyby, že vítězství bude tak snadné, jak předpovídal Bílý dům a Pentagon.

Reklama

Výběr článků

Načítám