Hlavní obsah

Prodejem marihuany vydělali milióny, podporovali za ně chudé děti v Keni

– Londýn

Na tři roky do vězení poslal soud v anglickém Lincolnu dvojici mecenášů, kteří dětem a nemocným v Keni pomáhali penězi získanými z prodeje marihuany. Ve čtvrtek to na svém internetovém portálu uvedl britský list The Daily Telegraph.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Pro keňské vesničany znamenal pár šedesátníků z anglického venkova záchranu. Podporovali jednu školu nedaleko Mombasy, pro oční kliniku koupili počítače a zaplatili amputaci nohy jistému mladému muži, kterému jinak hrozila smrt. Nikdo však netušil, že svoji dobročinnost dvojice financuje z peněz získaných z obchodu s marihuanou.

Během šesti let "podnikání" si přišli asi na 400.000 liber (bezmála 12,2 milionu korun) a většinu této částky utratili v Africe. Odsouzený Michael Foster vysvětlil vyšetřovatelům, že "vše začalo jako koníček a zvrhlo se v podnikání".

Policisté na pěstírnu marihuany v usedlosti Fostera a jeho partnerky Susan Cooperové přišli náhodou, když pronásledovali lupiče a zaujala je charakteristická vůně marihuany. Policie objevila 159 rostlin konopí v hodnotě asi 20.000 liber. Policisté také objevili tašku s tisíci liber. Dvaašedesátiletý Foster přiznal, že marihuanu prodával jednomu místnímu dealerovi.

Obhájci připomínali, že jejich klienti získané peníze nepoužívali k hýření, ale většinou na dobročinné účely.

Když soudce vyhlašoval rozsudek, řekl, že Foster s Cooperovou byli v minulosti slušný pár. Jejich jednání ale prý mohla ovlivnit psychóza způsobená užíváním marihuany.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám