Hlavní obsah

Když zkontaktujete Marťany, hned mi volejte, vzkázal vědcům Obama

– Washington

Úspěšné přistání vozítka Curiosity na Marsu vyvolalo u amerického prezidenta Baracka Obamy nadšení. V pondělí požádal experty, kteří mají misi robotické sondy na starosti, aby mu v případě, že se jim podaří na rudé planetě najít život, okamžitě zavolali.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Prezident USA Barack Obama

Článek

"Pokud se dostanete do kontaktu s Marťany, dejte mi prosím hned vědět," řekl Obama podle agentury AP expertům kalifornského střediska pro výzkum a vývoj proudových motorů, kteří vozítko na dálku ovládají. "Mám co do činění s řadou jiných věcí, ale mám dojem, že tohle se dostane do popředí mého seznamu. I pokud by to byli jen mikrobi, bude to hodně zajímavé," dodal.

Obama s vědci promluvil z paluby prezidentského letounu Air Force One, v němž mířil do státu Iowa na další kolo předvolební kampaně. Podobné telefonáty s gratulací jsou již tradiční a prezidenti USA volají úspěšným sportovcům nebo i politickým odpůrcům, když dosáhnou nějakého úspěchu. Na telefonátu vědcům však bylo podle stanice MSNBC znát, že si ho Obama užil.

Foto: Reuters

Řídící operátor sondy Curiosity Bobak Ferdowsi se nechává speciálně ostříhat pro každou misi si nyní zvolil sestřih Mohawk a zaujal veřejnost i prezidenta Obamy.

Mimo jiné uvedl, že sám kdysi uvažoval o sestřihu Mohawk, který si pro tuto misi pořídil Bobak Ferdowsi, čímž vyvolal nemalý zájem veřejnosti. "Můj tým mi to rozmluvil, ale teď za nimi zajdu a znova to promyslíme," řekl Obama s poukazem na to, že Ferdowsi okamžitě získal tisíce nových fanoušků i řadu nabídek k sňatku. Navíc tak narušil podle prezidenta představu, že NASA jsou "bílá trička a černé brýle".

Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS/Handout , Reuters

Snímek povrchu rudé planety Mars

Vozítko Curiosity se na Mars dostalo 6. srpna po osmiměsíčním letu vesmírem. Jeho přistání bylo zřejmě nejnáročnější dálkově řízenou kosmickou operací. Vše se ale podařilo a sonda už začala na Zemi zasílat fotografie rudé planety, které experti budou zkoumat řadu let.

Mise, jejíž náklady se pohybují kolem 2,5 miliardy dolarů, má za cíl mimo jiné pátrat po tom, zda na planetě existují podmínky umožňující život.

Foto: NASA, ČTK/AP

Malba ukazující vozítko Curiosity při práci

Obama zdůraznil, že přistání a mise Curiosity nepřitahuje jen pozornost miliónů lidí ve Spojených státech, nýbrž i po celém světě. "Je to opravdu ohromující, co se vám podařilo dosáhnout," řekl vědcům a dodal: "To je ten druh projektů, které inspirují děti v celé zemi. Řeknou svým maminkám a tatínkům, že se chtějí podílet na misi na Mars a možná být prvními, kdo se projdou po Marsu. A tento druh inspirace je vedlejším produktem úsilí, které jste předvedli."

Reklama

Výběr článků

Načítám