Hlavní obsah

Japonská mafie posílá lidi za trest do Fukušimy

Právo, Vladimír Plesník

Ve fukušimských budovách zamořených radioaktivitou se setkávají kvůli odstraňování škod po loňském březnovém zemětřesení nejrůznější lidé. Idealisté přesvědčení, že nemohou stát stranou. Profesionálové, kteří nasazení brali jako svou práci. Milovníci adrenalinu a testování vlastních schopností. A také nešťastníci nahnaní sem jakuzou – japonskou mafií.

BEZ KOMENTÁŘE: Dělníci v útrobách zamořené Fukušimy

 
Článek

„Nejen mnozí mí kolegové, ale dokonce někteří z tzv. hrdinské fukušimské padesátky, kteří se vydali ke zničeným reaktorům už týden po katastrofě, měli co do činění s jakuzou,“ upozornil novinář Tomihiró Suzuki, který se inkognito nechal najmout do party, která vyklízela fukušimskou elektrárnu.

K nejtěžším trestům pro pěšáky zločineckých gangů, kteří se zpronevěřili svéráznému kodexu cti, dřív patřilo otročení na rybářské lodi lovící tresky. Dnes je čeká Fukušima. Nejednoho z pěti tisíc mužů nasazených do Fukušimy tak dohnaly lichvářské úroky z půjček, gamblerské dluhy nebo vydírání.

Během prvních tří dnů po katastrofě z 11. března 2011, mnohem dříve, než se úřady vzpamatovaly, zločinecké syndikáty poslaly na zpustošený a šokovaný severovýchod země sedmdesát kamiónů s humanitární pomocí. K charitě je podle mnohých přiměly hluboce zakořeněné hodnoty, jako smysl pro povinnost.

Foto: Profimedia.cz

Technici v japonské jaderné elektrárně Fukušima

Stejně si prý jakuza počínala už v roce 1923 při otřesech půdy, za něž Tokio zaplatilo více než stem tisíců životů. Když v lednu 1995 zemětřesení srovnalo se zemí celé čtvrti ve městě Kóbe, jakuza se dostala k postiženým daleko dříve než centrální vláda a místní úřady. Rozvážela pokrývky a pitnou vodu, rozestavila hlídky do ulic.

Něco jako Goldman Sachs

Celá staletí líčil mýtus příslušníky jakuzy jako novodobou verzi samurajů vázaných ke cti, povinnosti a extravagantnímu způsobu života. Rozhodně ne náhodou o sobě mluví jako o „vznešeném spolku rytířském“ či „společenství ctihodných“.

„Záleží na tom, o jaké jakuze hovoříte. Zda o staré škole s tetováním po celém těle a s jubicume – useknutými články prstů jako trestu za prohřešky, nebo o vysoce moderní organizaci. Jakuza je něco jako banka Goldman Sachs, ale se zbraněmi,“ doplňuje Jake Adelstein z listu Jomiuri šimbun, autor několika knih o podsvětí v posledním císařství.

Tu moderní podle Adelsteina tvoří ozbrojení boháči, protřelí makléři v oblecích od Armaniho, kteří uzavírají velmi výhodné obchodní smlouvy. Když na ně ti druzí odmítají přistoupit, tak je nechají zabít, podpálí jim dům nebo je vydírají.

Jakuza vkládá tolik financí do legální činnosti – burzy, investičních fondů, dopravy, nemovitostí, že je prakticky nemožné odlišit ji od nečistých peněz. Řádné podnikání se podílí nejméně na polovině zisků. Zbytek připadá na výpalné, organizování prostituce a distribuci drog.

Foto: Profimedia.cz

Poškozený první reaktor elektrárny Fukušima na snímku z března

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám