Hlavní obsah

Hrozba jaderného konce světa se zvětšila, je za pět dvanáct, varují vědci

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vědci v noci na středu podle BBC posunuli o minutu dopředu minutovou ručičku na hodinách varujících před koncem světa. Nyní ukazují za pět dvanáct. Posun oznámil Bulletin atomových vědců (BAS), který podal i vysvětlení tohoto varovného kroku. Důvodem je, že se svět nedokázal zbavit jaderných zbraní, nebezpečí katastrof jaderných elektráren a nebezpečí nezvratných klimatických změn.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

BAS uvedl, že důvodem je zejména selhání při kontrole šíření jaderných zbraní. Skupina přitom v roce 2010 kvůli poklesu nebezpečí posunula minutovou ručičku zpět, na za šest minut dvanáct. Tehdy uvedla, že byla přesvědčena, že světoví vůdci se pokoušejí vypořádat s globálními hrozbami.

„V mnoha případech ale tento trend nepokračoval, nebo se zvrátil,“ stojí v prohlášení BAS. Člen BAS Jayantha Dhanapala, který měl dříve v OSN na starosti odzbrojení, oznámil, že se sice zlepšily jaderné vztahy mezi USA a Ruskem, ale USA, Čína, Írán, Indie, Pákistán, Egypt a Izrael se nedohodly na smlouvě o zákazu jaderných zkoušek. Severní Korea navíc pokračuje v produkci jaderného materiálu pro zbraně, a „svět proto čelí hrozbě pokračujícího vývoje jaderných zbraní“.

Alarmující je podle BAS nebezpečí použití jaderných zbraní na Blízkém Východě, na severovýchodě i na jihu Asie.

Sovětský Car - nejsilnější odpálená atomová bomba v historii

Skupina také vyjádřila obavy z jaderné katastrofy ve Fukušimě, která podle ní nastolila vážné otázky ohledně konstrukce jaderných reaktorů a dohledu nad elektrárnami.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Výbuch v jaderné elektrárně v JaponskuVideo: Reuters

Dalším důvodem posunu ručičky je globální oteplování, dodala členka BAS Allison Macfarlaneová: „Globální společenství může být v úsilí předejít katastrofě způsobené změnami v atmosféře Země blízko bodu, odkud není návratu.“

Nejblíže dvanácti byla ručička v roce 1953, kdy hrozilo použití vodíkových pum ze strany USA a SSSR, to zbývaly jen pomyslné dvě minuty. V roce 1984 pak tři minuty poté, co zamrzly rozhovory mezi USA a SSSR o odzbrojení. V roce 1991 po konci studené války byla situace nejlepší, bylo za 17 minut dvanáct.

Reklama

Výběr článků

Načítám