Hlavní obsah

Zablokujeme Facebook i Twitter, pohrozil výtržníkům britský premiér

Novinky, jky, coe

Britský premiér David Cameron navrhl, aby se po dobu trvání nepokojů, jež se v minulých dnech rozhořely napříč celou Británií, omezilo fungování internetových sociálních sítí, jako je Twitter nebo Facebook. Účastníci pouličních bouří se totiž na těchto sítích čile domlouvají k dalšímu postupu a organizují se. Policie v Manchesteru nyní navíc využila Twitteru po svém a začala na něm zveřejňovat jména rabujících lidí.

Foto: Profimedia.cz

Účastníci protestů v Británii používají mobilní telefony k čilé komunikaci.

Článek

Cameron svůj návrh přednesl ve čtvrtek v parlamentu. Podle něj se protestující pomocí sociálních sítí navzájem povzbuzují, mobilizují své aktivity a šíří nepokoj. „Každého, kdo tyto strašlivé akce sleduje, překvapí, jak se pomocí sociálních sítí organizují. Svobodný tok informací může posloužit dobrému. Ale může být využit i pro zlé,“ uvedl Cameron.

Podle něj by se měli zástupci britské vlády v příštích týdnech sejít s vedeními Facebooku, Twitteru a kanadskou společností Research in Motion, jež vyvinula BlackBerry. Tento systém patří mezi protestujícími k nejoblíbenějším, uvedl Cameron.

„Spolupracujeme s policií, tajnými službami a vývojáři, abychom zjistili, zda je správné zabránit lidem v komunikaci přes tato webová rozhraní a služby, pokud víme, že plánují násilí, nepokoje a zločiny,“ prohlásil Cameron.

Jeho výroky připomínají rozhodnutí egyptské vlády, která letos na jaře po vypuknutí povstání lidi v Káhiře od Facebooku a mobilního internetu odstřihla.

Foto: Suzanne Plunkett , Reuters

Britský premiér David Cameron označil části společnosti za choré.

Britské úřady zatím komunikaci na sociálních sítích nezablokovaly, tyto kanály však využily ve svůj prospěch. V Manchesteru již policisté začali v průběhu středy a čtvrtka na svém twitterovém účtu zveřejňovat jména usvědčených agresorů a rabujících společně s jejich datem narození a adresou. Policisté zároveň také píšou, z čeho byl daný člověk usvědčen.

"Žádné ohledy na lidská práva"

Publikování jmen na účtu manchesterské policie si povšiml server Mashable. Na účtu @gmpolice (Greater Manchester Police) se objevila zpráva: "Slíbili jsme, že budeme jmenovat ty, kteří budou usvědčeni z různých nelegálních rolí na nepokojích - tak jdeme na to..." Krátce poté začali policisté zveřejňovat konkrétní jména.

„Snažíme se, aby technika pracovala pro nás. Pořizujeme fotky narušitelů bezpečnostními kamerami, i když zatím nebyli zatčeni, a jejich obličeje se stanou známými a spravedlnosti neuniknou. A jak už jsem řekl, ohledy na lidská práva, co se týče zveřejňování jejich fotek, nevstoupí do cesty jejich potrestání,“ uvedl Cameron.

Twitter spolupracovat nehodlá

Při bouřích v Londýně jsou mezi mladými nejčastěji používány přístroje se systémem BlackBerry, i když, nebo spíš právě proto, že nepatří obecně k nejpřístupnějším. Při zapojení do konverzace si mezi sebou totiž účastníci jednotlivých skupin musejí sdělit osobní kódy nebo hesla.

Uživatelsky mnohem přívětivější jsou chytré telefony s Facebookem a Twitterem. Na posledně jmenované síti ve středu vznikl kanál, který má přes 87 tisíc účastníků. Ti si pomocí něj sdělují polohu a postup ozbrojených složek, popřípadě místa, kde je zapotřebí dalších dobrovolníků z řad protestujících.

Začátkem týdne už divize BlackBerry uvedla, že s policií bude spolupracovat. Twitter však trvá na „svobodě slova“ a kooperaci odmítl.

Reklama

Výběr článků

Načítám