Hlavní obsah

Z vesmíru dorazila fotografie Krtečka v raketoplánu

– New York

Z vesmíru dorazila první fotografie s legendárním Krtečkem z českých dětských televizních seriálů, který v současnosti cestuje s americkými astronauty v raketoplánu Endeavour. Postavička vytvořená Zdeňkem Milerem je na snímku na ramenou Andrewa Feustela, kterého s Českem pojí příbuzenské vztahy.

Článek

Český maskot se v americkém raketoplánu dostal do vesmíru díky tomu, že Feustelova manželka Indira je po matce českého původu. Manželovi ho doporučila proto, aby svým letem pomohl vzbudit u dětí a mladých lidí v Česku zájem nejen o kosmonautiku, ale také o vědu a technické obory. Krteček by se měl s Feustelem podívat i do Mezinárodní kosmické stanice připojené k raketoplánu.

Krtečka vyrobila americkému astronautovi "na míru" Moravská ústředna Brno. Podle jeho pokynů musel být lehký a nehořlavý. Na Moravě tedy zhotovili asi 20 centimetrů velkého maňáska, který tyto požadavky splňuje.

Poslední mise Endeavouru

Raketoplán Endeavour odstartoval 16. května naposledy do vesmíru. Na ISS vynesl například štít proti mikrometeoritům či zásobu náhradních dílů, ale hlavním nákladem je magnetický spektrometr. Zařízení v hodnotě dvou miliard dolarů (34,5 miliardy korun) bude ve vesmíru pátrat po antihmotě a po takzvané temné hmotě. Výsledky měření by měly dát vědcům lepší představu o tom, jak vznikl vesmír.

Astronaut Feustel už s sebou na minulou misi k Hubbleovu vesmírnému teleskopu vezl sbírku básní Jana Nerudy Písně kosmické.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám