Hlavní obsah

V Gruzii zadrželi teroristy řízené ruským armádním důstojníkem

Tbilisi

Gruzínské úřady v úterý oznámily, že během víkendu zadržely šest údajných ruských agentů odpovědných za zorganizování několika teroristických akcí na území Gruzie. Podle zprávy televizní stanice Rustavi skupinu řídil důstojník ruské armády. Další dvě osoby jsou na útěku.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Skupina podle gruzínského ministerstva vnitra koncem letošního září připravila explozi nedaleko amerického velvyslanectví v Tbilisi a podnikla útok na železniční trať u hlavního města.

Zadržené osoby, mezi nimiž jsou dvě ženy, se údajně v říjnu pokusily vyhodit do povětří železniční most a v listopadu zorganizovaly další dva výbuchy v Tbilisi. Při jednom z nich zahynula kolemjdoucí. Všichni zadržení jsou gruzínskými občany.

Náměstkyně gruzínského ministra vnitra Eka Zguladzeová na úterní tiskové konferenci v Tbilisi řekla, že pokyny, peněžní odměnu a výbušniny zadržené skupině předal ruský důstojník Jevgenij Borisov, který se nyní nachází v Abcházii, jež se před dvěma roky od Gruzie odtrhla.

Po každé vykonané akci se údajně skupina s Borisovem telefonicky spojila, aby ohlásila splnění úkolu.

Při zadržení bylo zajištěno deset kilogramu trhaviny hexogenu. Policie má podle Zguladzeové videonahrávky s přiznáním zadržených osob.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám