Hlavní obsah

Vykradači bytů mají nového komplice - Twitter, Facebook a další

– Amsterodam
Právo, mcm

Příležitost dělá zloděje a uživatelé internetu takových příležitostí nabízejí stále víc. Zejména neustálé zpravování okolního světa o tom, kde právě jsou a co dělají anebo kdy a kam jedou na dovolenou, vytváří nové netušené šance i pro bytové zloděje.

Článek

Na toto riziko upozorňuje nizozemská webová stránka PleaseRobMe.com (Prosím, vylup mne). Tři Holanďané, kteří stránku vytvořili, tvrdí, že ukazují, jak snadné je získat informace potřebné k loupeži.

„Začalo to, když jsme s kamarádem viděli v našich zprávách v Twiteru stále více a více zpráviček od Foursquare,“ řekl BBC Boy Van Amstel, spoluautor stránky.

Foursquare je síť, jejíž účastníci často a hrdě oznamují pomocí svých mobilních telefonů, kde právě jsou a které místo (nejčastěji je to hospoda) svou přítomností právě „dobyli“. Za to získávají „odznaky“ nebo hodnost „kapitán“.

„Lidé se přihlašují ze svých domovů, z bytů přítelkyň i kamarádů a oznamují adresy. Myslím, že si ani neuvědomují, kolik toho prozrazují,“ soudí Van Amstel, podle nějž tak nadšenci vlastně zlodějům „inzerují“, kdy nejsou doma.

Stránka varovně nabízí ukázky stovek takových příležitostí ke vloupání a své údaje neustále aktualizuje. Přitom však její autoři podle britské BBC ujišťují: „Nejsme manuál pro lupiče. To, nač se snažíme upozornit, je fakt, že ještě nedávno bylo považováno za pochybné uvádět na internetu i jen své plné jméno. Dostali jsme se o tisíc mil dál.“

Foursquare reagoval tvrzením, že stejné informace lze získat i přes sociální síť Twitter, přes který si lidé posílají kratičké zprávičky, kde jsou, co právě dělají atd. S tím Van Amstel a jeho kamarádi souhlasí. Dodávají, že stejně lze zneužít i Facebook, Brightkite, Google Buzz a další.

Zloději díky informacím na těchto sítích stačí jen vyhledávač, jímž si stáhne údaje, které byty či domy v jeho městě či okolí jsou momentálně bez obyvatel. A získat takovou pomůcku není nic těžkého. „Je až směšné, jak je to snadné,“ řekl Van Amstel s tím, že s trochou znalostí a zručnosti lze takový zlodějský vyhledávač dát dohromady doma za několik hodin.

Za své aktivity – jakkoliv avizované jako varování – se ale trojice Holanďanů stejně nevyhnula ostré kritice. „Je to naprosto nezodpovědné. Mohli aspoň vynechat detaily o adresách,“ řekl na jejich adresu britskému listu The Daily Telegraph Simon Davies, ředitel hnutí Privacy International.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám