Hlavní obsah

Do Jupitera narazil velký objekt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatím neznámý objekt, možná kometa, podle astronomů zasáhl planetu Jupiter. Ukazují to snímky pořízené v pondělí americkým Národním úřadem pro letectví a vesmír (NASA), na nichž je vidět šrám v atmosféře v blízkosti jižního pólu tohoto plynného giganta, píše agentura AP.

Článek

Záběry pořídil infračervený teleskop NASA na vrcholku Mauna Kea na Havaji.Na snímku je vidět rozptýlení částic a také nárůst teploty svrchní části troposféry v místě nárazu s možným uvolněním plynů.

Podobné "bombardování" Jupitera naposledy zaznamenali astronomové přesně před patnácti lety - v roce 1994 tuto planetu zasáhly kusy komety Shoemaker-Levy 9.

Existence Jupitera podle některých poskytuje vnitřním planetám a především Zemi jakýsi štít před hustějším bombardováním vesmírnými tělesy, které by jinak mohlo zlikvidovat veškerý život.

Zásahu si povšiml amatérský astronom

NASA na možný zásah Jupitera upozornil amatérský astronom Anthony Wesley z Austrálie. "Měli jsme nesmírné štěstí, že jsme viděli Jupiter přesně ve správnou dobu, ve správnou hodinu a ze správné strany, abychom to mohli zaznamenat. Nemohli bychom si to lépe naplánovat," říká vědec Glenn Orton z vědeckého střediska kosmického výzkumu NASA v kalifornské Pasadeně.

"Mohl by to být náraz komety, ale zatím to nevíme jistě," dodal. "Byl to náročný den a navíc výročí komety Shoemaker-Levy 9 a přistání Apolla na Měsíci, to je úžasné."

Foto: Reuters

Zvětšený snímek z havajské observatoře Mauna Kea.

Jupiter

Jupiter je dvaapůlkrát hmotnější než všechny ostatní planety sluneční soustavy dohromady. Často je označován za „nedokončenou hvězdu“, i když toto srovnání je značně nepřesné.

Počet měsíců: 63

Rovníkový průměr: 142 984 km

Hmotnost: 1,899×1027 kg

Hmotnost: 1,899×1027 kg (317,8 Zemí)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám