Hlavní obsah

EU nechala Česko v otázce víz na holičkách

Brusel
Aktualizováno

Evropská unie Českou republiku v jejím zavedení vízové povinnosti pro občany Kanady zatím nepodpoří. Do Bruselu směřuje česká žádost aplikovat na současnou imigrační situaci v unii tzv. klauzuli solidarity. Mluvčí Evropské komise Michele Cercone uvedl, že EU víza pro Kanaďany automaticky nezavede.

Foto: Thierry Roge , Reuters

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso (vlevo) s českým premiérem Janem Fischerem

Článek

Podle Cerconeho EK posoudí českou žádost, podle níž s odkazem na klauzuli solidarity by víza měla zavést celá EU, pokud nějaká třetí země tak učinila u jednoho z jejích členských států.

Předem však aplikování vízové povinnosti pro Kanadu vyloučil. Podle klauzule by se víza zaváděla dočasně na 30 dní, musí je nicméně odsouhlasit ministři unijních zemí v Radě EU.

Cercone dále uvedl, že kanadské uplatnění vízové povinnosti pro Čechy je politováníhodné. "Evropská komise samozřejmě lituje, že Kanada opět zavedla víza pro české občany," řekl. Podle něj nyní Česko musí tuto skutečnost oficiálně oznámit EK i Radě EU.

Foto: ČTK

"Potom bude EK společně s českými úřady jednat s Kanadou. V tomto stadiu ale nebudou víza zavedena pro Kanadu automaticky," dodal Cercone.

Česká republika zavedla zatím víza pro kanadské diplomaty a držitele služebních pasů jako odvetný krok za kanadské znovuobnovení víz pro občany ČR. Ještě v úterý vpodvečer či ve středu ráno hodlá celou věc projednat premiér Jan Fischer se šéfem EK Josém Barrosem. [celá zpráva]

Slovensko stojí za Prahou

Slovenské ministerstvo zahraničí vyjádřilo politování nad krokem kanadské vlády v souvislosti se zavedením vízové povinnosti pro občany České republiky.

"Slovenská republika v plné míře podporuje volný a bezpečný pohyb osob mezi Evropskou unií a Kanadou i požadavek České republiky, aby byla zařazena na seznam zemí, z nichž není možné žádat o azyl. I když Slovenské republiky se problém opětovného zavedení víz do Kanady netýká, v duchu evropské solidarity podporuje Českou republiku v její snaze o brzké obnovení bezvízového styku s Kanadou," uvedlo slovenské ministerstvo zahraničí v prohlášení, které zaslalo Právu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám