Hlavní obsah

Velmoci nabízejí Íránu dialog o jaderném programu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šestice světových mocností zve režim v Teheránu k novým jednáním o sporném íránském jaderném programu. Přes rozdílné názory chtějí USA, Čána, Rusko, Velká Británie, Německo a Francie společně s Íránem najít diplomatické řešení.

Článek

"Důrazně žádáme, Írán, aby využil této příležitosti a připojil se k nám se vší zodpovědností v duchu vzájemného respektu," uvádí se v prohlášení mocností.

Podle představ zástupců pěti stálých členů Rady bezpečnosti OSN a Německa má nyní vysoký představitel Evropské unie pro zahraniční a bezpečnostní politiku Javier Solana zprostředkovat jednání s Teheránem. Islámská republika se k prohlášení dosud nevyjádřila.

Západ v čele s USA obviňuje Írán, že se snaží vyvinout nukleární zbraň. Teherán to odmítá s tvrzením, že buduje jen jadernou energetiku.

Bývalá americká vláda George Bushe odmítala s Íránem vyjednávat, hrozila mu i úderem a v OSN prosadila proti této islámské zemi sankce. Nový prezident Barack Obama po svém lednovém nástupu do Bílého domu vyjádřil připravenost s Íránci vyjednávat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám