Hlavní obsah

Máme klíč k neomezenému zdroji čisté energie, věří vědci

Novinky, pst
Salt Lake City

Sen o čistém a přitom neomezeném zdroji energie dostal nový impulz v novém pokusu amerických vědců, kteří údajně provedli úspěšně studenou jadernou fúzi. Princip je na rozdíl od poměrně nebezpečné štěpné reakce založen na sloučení atomových jader reakcí při pokojové teplotě a tlaku a uvolnění značné energie.

Foto: Profimedia.cz

O studenou fúzi se v laboratoři pokoušejí vědci na celém světě. (Ilustrační foto)

Článek

Pamela Mosier-Bossová, výzkumnice z centra amerického námořnictva v San Diegu tvrdí, že její tým má průkazné stopy, že provedl jako první studenou fúzi v laboratoři. Téměř před dvaceti lety oznámil podle britského listu Guardian provedení studené fúze výzkumný tým z Utahu. Tehdy však jejich bombastická zpráva vyzněla do ztracena.

Nový pokus byl oficiálně představen v pondělí na setkání Americké chemické společnosti v Salt Lake City. Mosier-Bossová provedla poměrně jednoduchý experiment. Ponořila zlatý drát do kádinky, v níž byl paladium-chlorid smíchaný s těžkou vodou. Těžká voda je jako normální voda jen s tím rozdílem, že každý vodíkový atom v molekule vody má kromě protonu navíc jeden neutron.

Vědci pak zavedli do kádinky proud a použili detektor z plastické hmoty, který zjišťoval přítomnost uvolněných neutronů. Na konci experimentu našli tři stopy, které podle jejich přesvědčení vznikly uvolněním neutronů během fúze v kádince.

Nyní zbývá jejich pokus ověřit. Cílem je, aby během nízkoenergetické jaderné reakce vzniklo tritium (izotop vodíku se dvěma neutrony a jedním protonem) a uvolnily se neutrony společně s měřitelným množstvím tepla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám