Hlavní obsah

Exšéf poslanců ODS Marek Benda ve Sněmovně zůstane, Bárta chybí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

I přes neúspěch ODS se zasedne Marek Benda, bývalý šéf poslaneckého klubu strany, znovu ve Sněmovně. Důvěru mu dali voliči, kteří jej z desátého místa pražské kandidátky za pomoci preferenčních hlasů poslali na volitelné místo. Neuspěl naopak šéf VV Vít Bárta, který vedl kandidátku hnutí Úsvit v Plzeňském kraji.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Marek Benda

Článek

Okamura však popřel, že by spojení sil s Bártou bylo chybou. Podle něj byl Bárta odstaven, když v pozici ministra začal rozkrývat předražené zakázky, a stal se tak "obětí politicko-ekonomické mafie". "Chtěl jsem mu dát možnost veřejně se obhájit," vysvětlil jejich spolupráci.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Vít Bárta

Bývalý šéf poslaneckého klubu ODS Marek Benda zůstane i nadále v Poslanecké sněmovně. Podařilo se mu získat dostatek preferenčních hlasů. Politik, který figuroval na desátém místě pražské kandidátky občanských demokratů, se probojoval až na čtvrtou pozici. Ta jako poslední zajistila v Praze ODS místo ve Sněmovně. Benda získal přes 5300 přednostních hlasů. Čtyřiačtyřicetiletý právník zasedá v dolní komoře Parlamentu přes 20 let.

Benda rozjel účinnou kampaň

Benda pár dní před volbami rozjel "kroužkovací" kampaň, podporu mu vyjádřil například šéf senátorů a člen grémia ODS Jaroslav Kubera. V podstatě se mu povedl podobný úspěch jako v posledních sněmovních volbách v roce 2010, kdy kandidoval až ze 17. místa. Preferenční hlasy tehdy Bendu vynesly až na šesté místo, které mu zaručilo místo v Poslanecké sněmovně.

Poprvé usedl Benda do poslanecké lavice v roce 1990, od roku 2002 dva roky ve Sněmovně nebyl. V roce 2004 se do dolní komory Parlamentu vrátil. O sedm let později se stal předsedou ústavně právního výboru Sněmovny. Od prosince 2012 do srpna 2013 byl předsedou poslaneckého klubu ODS.

Reklama

Výběr článků

Načítám