Hlavní obsah

Studenti proměnili kolej v žárovku a zářivku

Novinky, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Obyvatelé vysokoškolských kolejí 17. listopadu v pražské Troji prokázali znamenitou nápaditost a kreativitu. V pondělí uspořádali již několikátý ročník akce s názvem Světla nad magistrálou. Její podstatou bylo rozsvítit okna kolejí tak, aby budova zobrazovala žárovku a zářivku.

Článek

Letos se do akce organizované především studentkou Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy, Andreou Prokovou, zapojil rekordní počet účastníků. Do vytváření obrazců se navíc zapojily obě sousední budovy.

V předchozích letech studenti využili okna kolejí k vyobrazení nemravného kosočtverce nebo srdce. V době konání Týdne neklidu, protestu zaměřeného proti dlouhodobému podceňování českého veřejného vysokého školství v roce 2004, se na kolejích rozsvítila písmena TN.

Cílem letošní akce "Žárovka vs. Zářivka" bylo nejen zpestřit studentům pobyt na kolejích, ale zároveň upozornit na plýtvání elektrickou energií. Zobrazené motivy měly poukázat, že koleje by nahrazením žárovek za zářivky ušetřily peníze a zároveň by ulevily životnímu prostředí.

"Při záměně žárovek za zářivky by kolej 17. listopadu ušetřila statisíce korun ročně, za dobu životnosti zářivek by to byly miliony. Konkrétní úspory závisí na scénáři výměny a délce svícení, minimální hodnoty vycházejí od 130 do 260 tisíc ročně," propočítává student Matematicko-fyzikální fakulty UK a spoluorganizátor akce Marek Vyšinka.

Žárovka,...

Pondělní akce měla propracovaný scénář. Ve chvíli, kdy se na jedné z budov objevila žárovka, byla rozsvícena celá druhá budova, což mělo symbolizovat vysokou spotřebu žárovek. Po přeměně obrazce na zářivku se na druhé z budov rozsvítila pouze první tři patra. Tato symbolika zase vyjadřovala úspornost zářivek.

"Celkově akce dopadla mimořádně úspěšně, účastnilo se jí 368 pokojů, na kterých bydlí 736 studentů. A i při tomto počtu bylo jen pár "vadných pixelů"," pochvaluje si Marek Vyšinka. K zajištění akce bylo nutné obejít všechny pokoje na kolejích. Jejich obyvatelé pak dostali instrukce, kdy mají rozsvítit či zhasnout.

...kterou posléze vystřídala zářivka (Autor: Štěpán Roučka)

Svůj požadavek na výměnu kolejních žárovek za zářivky vznesli studenti v minulých letech již několikrát. Správa kolejí a menz však jejich návrhy doposud odmítala. Studenti vidí za odmítavým stanoviskem správců kolejí neochotu ke změnám. Doufají, že právě i letošní ročník Světel nad magistrálou přispěje k tomu, aby se na pokojích objevily zářivky co nejdříve.

Animaci z průběhu celé akce naleznete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám