Hlavní obsah

Václav Hrabě - Mrtví milovat nemohou

Novinky, Jan Barák

Václav Hrabě, představitel české generace beatníků, vždy hlásal: trocha poezie nikoho nezabije! Měl pravdu. Osudným se Hrabětovi nestaly verše, nýbrž oxid uhelnatý, kterým se v pouhých 25 letech otrávil. Dnes by oslavil 71. narozeniny.

Článek

V červnu 2001 byl hořovickému gymnáziu propůjčen čestný titul Gymnázium Václava Hraběte. Bohužel, Václav Hrabě, který v Hořovicích navštěvoval střední školu, se toho nedožil.

Nedožil se ani svých pětadvaceti let, ani knižní podoby svých veršů. Všechna jeho známá básnická díla byla vydána až po jeho smrti, v roce 1991, kdy vyšla pod názvem Blues pro bláznivou holku. Slovy klasika: Lepší ale později, nežli vůbec.

Foto: archív, Právo

V Divokém víně se objevily téměř všechny básně Václava Hraběte.

Rockové publikum objevilo kouzlo veršů Václava Hraběte dříve, na přelomu 70. a 80. let. Stalo se tak díky Vladimíru Mišíkovi a skupině ETC, kteří některé jeho básně zhudebnili. Hraběteho Variace na renesanční téma, Ty II. a Jam Session vyšly na albu Etc…2 v roce 1980.

Hrabě se stal obrovskou inspirací i pro Karla Kryla nebo Jana Buriana.

Václav Hrabě se narodil 13. června 1940 v hornické Příbrami, dětství ale prožil v Lochovicích. Už od mala miloval hudbu ve všech jejích podobách, nejvíce mu ale učarovaly jazz a blues, žánry tolik typické pro americké beatníky.

Nejen muzikantské začátky

Hrabě proto začíná hrát na saxofon a klarinet a na střední škole v Hořovicích zakládá se spolužákem J. Ernestem dixielandovou kapelu. V této době vznikají i jeho první verše.

Po maturitě následoval přesun na pedagogickou fakultu do Prahy. Zde vystudoval obor český jazyk - dějepis a vystřídal řadu zaměstnání. Živil se jako pomocný dělník, knihovník, vychovatel na učilišti nebo učitel na základní škole.

Literárně činný byl ale Hrabě nadále. Stále veršoval a psal i reportáže pro literární časopis Tvář. Tvář vycházela velmi krátce, především z důvodu nehlášení se k marxistické ideologii, přesto ale měla pro formování mladých autorů a kritiků velký význam. Jejími stránkami prošly třeba texty Václava Havla nebo Jiřího Gruši.

Splnění snu- setkání s Ginsbergem

V roce 1965 se Hrabě setkává s americkým básníkem Allenem Ginsbergem, vůdčí osobností amerických beatníků. Stává se tak v únoru 1965 v Praze na studentských oslavách Majáles, kam je Ginsberg pozván.

Ginsbergova návštěva v Československu ale končí velkým skandálem. Básník je z mravnostních důvodů (homosexualita) a kvůli opilství a výtržnictví ze země vyhoštěn. Nadšení pražských studentů, Hraběte nevyjímaje, nezná mezí, jejich vzor je nezklamal.

Ještě na sklonku téže zimy ale Václav Hrabě umírá ve svém pražském bytě na otravu plynem. O sebevraždu se nejedná, na vině je nešťastná náhoda.

Zajímavosti 13. června

Svátek: Antonín

Významné události:

1897 společnost Smíchov- Košíře zahájila první provoz elektrické tramvaje v hlavním městě

2006 ve vyprodané O2 Areně (tehdy Sazka Arena) proběhl koncert amerických hard-rockových legend Guns N'Roses

Významná narození:

1931 Věra Suková (česká tenistka, fedcupová reprezentantka, sestra Cyrila Suka)

1982 Kenenisa Bekele (etiopský vytrvalecký běžec)

1986 Mary-Kate a Ashley Olsen (americké herečky a jednovaječná dvojčata)

Dne 5. března přichází Hrabě kolem třetí hodiny ráno domů a v bytě je jako obvykle zima. Přitápí si tedy plynovým sporákem a jde si lehnout. Bohužel, ze svého snu už se nikdy neprobudí. Dnes by mu bylo 71 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám