Hlavní obsah

Hvězda loutkového divadla vypadá na svůj věk stále jako teenager

Novinky, Tereza Kušová

Nejslavnější loutková postava v České republice se narodila na prknech plzeňského divadla právě před pětaosmdesáti lety. Slavná pětka Spejbl, Hurvínek, paní Kateřina, Mánička a pes Žeryk se proslavila díky ústřední postavě s protáčejícími se očima a světlými kudrlinkami na hlavě, Hurvínkovi.

Článek

Dřeváky, bílá košile, kraťasy s kšandami, vykulené oči přes půlku hlavy, světlé kudrnaté vlasy, ale jen uprostřed hlavy, odstáté uši a typická zakončující hláška „cha chá", to je Hurvínek. Slavná loutková postava se zrodila právě 2. května 1926, když poprvé vystoupila na prknech plzeňského Loutkového divadla Feriálních osad.

Jak to bývá v životě, stalo se i v divadelním světě. První byl otec a až pak syn. Již od roku 1920 vystupoval Spejbl, loutka v černém obleku, v plzeňském divadle ve dvojici s Kašpárkem. Nějak ale všichni cítili, že se ty dvě postavy k sobě příliš nehodí a proto se v hlavě Gustava Noska zrodil Hurvínek, zmenšenina Spejbla. Řezbář Nosek chtěl pana Josefa Skupu, který vystupoval v divadle právě se Spejblem, překvapit, což se také povedlo.

Z Plzně do Prahy 

Z počátku měl Hurvínek pouze Spejblovi sekundovat, že se z nich stane rodina, vyplynulo až časem. První hra, kde se objevil po boku Spejbla Hurvínek, byla Počestný dům od Rudolfa Nešvery. Nejprve se Hurvínkovi říkalo Spejblík, jak vzniklo jeho lepší a zvučnější jméno, není známo. Hry založené na dialozích Spejbla s Hurvínkem získávaly na popularitě, Skupa je začal natáčet, dělat rozhlasové hry, nahrávat na gramofonové desky a také vydávat knihy.

Foto: Profimedia.cz

Josef Skupa se svými loutkami Spejblem a Hurvínkem

Foto: Profimedia.cz

Představení Spejbla a Hurvínka

Už roku 1930 bylo plzeňské divadlo přejmenováno na Divadlo Spejbla a Hurvínka, stalo se první českou profesionální loutkovou scénou. Za druhé světové války bylo divadlo uzavřeno a Skupa uvězněn. Hned po válce ho ale zase obnovil, přesunul se však do Prahy, dnes divadlo sídlí v Dejvické ulici 6 na Praze 6.

Foto: Profimedia.cz

Miloš Kirschner byl hlasem Spejbla a Hurvínka

Josef Skupa namlouval obě postavy, této tradice se drželi i jeho nástupci. Tím prvním byl Miloš Kirschner. Ten zavedl k tomu ještě nový zvyk, a to učit se dialogy i v cizích jazycích, aby s populárními českými loutkami mohl vystupovat i v zahraničí. Dalším dabérem Spejbla a Hurvínka, třetí v pořadí, se stal Martin Klásek. Od roku 1974 se začal střídat s Kirschnerem, po jeho smrti to převzal úplně.

Loutky v televizi

Spejbl s Hurvínkem se objevili také ve Večerníčku. Jako pohádkové postavy nemohli chybět na československých obrazovkách v pravidelný čas určený pro děti. V roce 1972 to byl seriál Na návštěvě u Spejbla a Hurvínka se třinácti díly, režie se ujala Libuše Koutná.

Pro úspěch první série už za dva roky vzniklo dalších 13 dílů, tentokrát se však seriál jmenoval Znovu u Spejbla a Hurvínka, taktéž pod taktovkou Koutné. O celých 23 let později vznikl další a zatím poslední seriál, Hurvínek vzduchoplavcem. Večerníčkový seriál měl pouhých sedm dílů a režie, stejně jako hlasu, se chopil Miloš Kirschner.

Foto: Profimedia.cz

Socha Spejbla a Hurvínka v Plzni

Naposledy byl mrňousek Hurvínek viděn dokonce na filmovém plátně. Stalo se tak vůbec poprvé, a to v roce 2010. Hurvínek na scéně, jak se snímek nazývá, vznikl k příležitosti 90 let, co vystupuje Spejbl na prknech. Film byl natočen ve 3D a pojednává o událostech kolem svátku Mikuláše.

Zajímavosti 2. května

Svátek: Zikmund

Počasí: -1,2°C (1935)

              29,7°C  (2005)

Významné události:

1955 americký spisovatel Tennessee Williams obdržel Pulitzerovu cenu za drama Kočka na rozpálené plechové střeše.

2005 Česká televize začala vysílat zpravodajskou stanici ČT24.

Významná narození:

1942 Petr Janda, český rockový hudebník, kytarista a zpěvák hudební skupiny Olympic, se skupinou vyhrál celkem šest Zlatých a Českých slavíků, naposledy v roce 1998.

1951 Ondřej Soukup, český hudební skladatel, složil hudbu k filmům Kolja, Nejasná zpráva o konci světa nebo Tmavomodrý svět, skládá hudbu např. pro Karla Gotta nebo i Lucii Bílou.

1955 Donatella Versace, italská módní návrhářka a sestra zakladatele značky Versace.

1975 David Beckham, anglický fotbalista, v současnosti hraje za zámořský klub Los Angeles Galaxy, kde mu letos končí smlouva, poslední rok však hostoval v AC Milán.

Hurvínek s Máničkou ho totiž netrpělivě očekávají, ale taťulda Spejbl na nadílku pozapomněl. Hurvínek se proto rozhodne, že si na Mikuláše a čerta zahrají s Máničkou sami, chtějí tak překvapit Spejbla a paní Kateřinu, netuší, že na poslední chvíli sehnal převlek i taťulda.

Reklama

Výběr článků

Načítám