Hlavní obsah

Nejznámější vrah stále doufá v podmínečné propuštění

Novinky, Tereza Kušová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Démonický pohled, uhrančivé charisma, série brutálních vražd. To vše se pojí s jedním z nejznámějších amerických zločinců. Dnes je tomu přesně 40 let, co byl nad Charlesem Mansonem vynesen rozsudek smrti v soudním procesu známém jako "Tate-La Bianca", jehož brutalita šokovala celý svět. Po sérii legislativních změn byl Mansonův trest změněn na doživotí. Jednu z nejvýraznějších postav konce "Květinové éry" tak dodnes živí naděje na podmínečné propuštění.

Foto: Profimedia.cz

Charles Manson v 90. letech

Článek

Podstatnou část svého života strávil Charles Manson (76) ve vězení. Většinou byl souzen za různé podvody, krádeže aut či padělání kreditních karet. Jenže tyto zločiny jsou naprosto titěrné v porovnání s činy z konce 60. let, které má Manson na svědomí. Tehdy se nezaměstnaný písničkář dostal do čela uskupení, které samo sebe nazývalo Rodina.

Manson členům této sekty představil svoji teorii ,,Helter Skelter“, kdy zneužil slova slavné písničky od The Beatles, která podle něj vybízela k vyvolání rasové války. Podle Mansona byla Rodina předurčena k tomu, aby vedla rasové povstání a tak se v roce 1969 rozjela série brutálních vražd, která ho měla odstartovat a zároveň sektě přinést potřebné finance. Vrazi nechávali na místech činu nápisy psané krví obětí, které měly podnítit černošské obyvatelstvo USA k boji proti spoluobčanům bílé pleti.

,,Je čas na Helter Skelter“

Krvavé řádění vyvrcholilo v noci osmého srpna 1969, kdy se čtyři příslušníci Rodiny vydali do domu slavného režiséra Romana Polanského (Rosemary má děťátko, Pianista) s Mansonovým rozkazem: "Zničit v domě všechen život, co nejbrutálnějším způsobem.“ Manson vybral dům v ulici Cielo Drive ve čtvrti Bel Air hlavního města filmu Los Angeles, protože v něm dříve bydlel významný hudební producent Terry Melcher, který uvažoval, že by s Mansonem natočil desku, ale později od tohoto plánu ustoupil. Zarostlý psychopat poté Melchera pronásledoval, a ten se z domu raději odstěhoval, novým nájemníkem se stal právě Polanski se svou manželkou, filmovou herečkou, Sharon Tateovou.

Foto: Profimedia.cz

Rodina: Susan Atkinsová, Patricia Krenwinkelová, Leslie Van Houten (zprava)

Foto: Profimedia.cz

Soud s Charlesem Mansonem v červnu roku 1970.

Charles Watson, Susan Atkinsonová, Linda Kasabianová a Patricia Krenwinkelová. To jsou jména čtveřice vrahů, kteří kolem půlnoci osmého srpna zničili telefonní kabel a vplížili se do domu Romana Polanského, kde se odehrála krvavá jatka. Mezi oběťmi byla jedna z nejkrásnějších hereček své doby, Sharon Tateová, která byla v té době v osmém měsíci těhotenství. Dále její bývalý milenec a filmový kadeřník Jay Sebring, rodinný přítel a scénárista Wojciech Frykowski a jeho přítelkyně Abigail Folgerová, dědička řetězce kaváren Folgers.

Foto: Profimedia.cz

Dům, kde byla Sharon Tateová zavražděna, je stále neobydlen.

Foto: Profimedia.cz

Roman Polanski s manželkou Sharon Tateovou na filmovém festivalu v Cannes v roce 1968.

Smrti neunikl ani student Steve Parent, který byl té noci na návštěvě u správce pozemku. Romana Polanského zastihla zdrcující zpráva v Londýně, kde pracoval na novém filmovém projektu. Manson neměl krvavého řádění dost, a tak se hned následujícího večera vydala stejná čtveřice doplněná o Leslie Van Houtenovou a Stevea Grogana do domu manželů Lena a Rosemary LaBiancových, aby brutálně zabila manželský pár, který v domě žil.

Před trestem smrti uchránila Mansona změna legislativy

Rodina včetně Charlese Mansona byla zatčena v říjnu 1969. Policie si z výpovědí začala velice rychle skládat spletenec brutálních vražd. Soudní přelíčení, u kterého se Manson zpočátku hájil sám, začalo patnáctého června 1970. Hlavním svědkem se stala Linda Kasabianová, která svoji výpověď vyměnila za zproštění obvinění. Svědectví Kasabianové pomohlo usvědčit Mansona a jeho stoupence.

Tehdy nejdelší soudní proces USA usvědčil a odsoudil k trestu smrti v plynové komoře Charlse Mansona, Susan Atkinsonovou, Patricii Krenwinkelovou a Leslie Van Houtenovou. V samostatném procesu se stejného rozsudku dočkal i Charles Watson. Když v roce 1972 stát Kalifornie zrušil trest smrti, byly všechny rozsudky automaticky změněny na doživotní trest s možností podmínečného propuštění.

Foto: Profimedia.cz

Sedmičlenná eskorta odvádí Charlese Mansona ze soudní síně poté, co byl shledán vinným ze sedmi vražd.

Charles Manson zažádal od svého uvěznění celkem jedenáctkrát o podmínečné propuštění. Naposledy byl zamítnut v květnu 2007. Další žádost vůdce Rodiny může podat až roku 2012. Některé odhady hovoří o tom, že má Rodina na svědomí 35 lidských životů. Policejní vyšetřovatelé přiznávají, že na pozemku ranče Spahn, kde sídlila, mohou být dodnes neobjevené hroby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám