Hlavní obsah

Butch Cassidy je legendou a americkým hrdinou filmařů

Novinky, Tereza Kušová

Jeden z nejznámějších amerických železničních a bankovních lupičů, vůdce Wild Bunch Gangu na Divokém západě se narodil před sto čtyřiceti pěti lety. Butch Cassidy a jeho parťák Sundance Kid celý život unikali spravedlnosti, jejich životy se několikrát staly námětem pro napsání slušného scénáře, v tom nejslavnějším Butche ztvárnil Paul Newman.

Foto: Profimedia.cz

Gang amerických banditů z roku 1901. Sedící zleva: Sundance Kid, Ben Kilpatrick a Butch Cassidy. Stojící zleva: William Carver a Kid Curry.

Článek

Butch Cassidy se narodil 13. dubna roku 1866 ve městě Beaver v americkém státě Utahu jako Robert LeRoy Parker. Jeho rodiče a příbuzní byli anglickými a skotskými přistěhovalci, emigrovali kvůli své víře. Robert byl nejstarším synem z celkem třinácti dětí, brzy od rodiny odešel, aby mohl pracovat. Už v mladém věku začal na farmě, která patřila jistému Mikeu Cassidymu, zloději koní a dobytka.

Poprvé se vydal na dráhu zločinu roku 1880, tedy ve čtrnácti letech. Mladý Robert odjel do města s látkou, chtěl za ní vyměnit něco na sebe, obchod byl ale zavřený, tak se tam vloupal a vzal si kalhoty a něco k jídlu. Byl však chycen, dlouho ho ale nedrželi a brzy byl propuštěn. Dál pokračoval s prací na farmě až do roku 1884. Pak se přestěhoval do Telluride v Coloradu s plánem, že si najde práci. Parker to měl nejspíš v sobě, protože i když opravdu odešel do města s tím, že si bude hledat slušnou práci, opět skončil na zločinecké dráze, prodával poctivým lidem ukradené koně.

Roku 1887 se začal věnovat životu kovboje. Odjel do Wyomingu v Montaně, kde se Robert Parker seznámil s jistým majitelem koně. Dali se dohromady a začali ukradené koně přihlašovat do závodů, výhry si pak rozdělovali mezi sebou. Dvojice Parker-Warner byla na světě. V červnu roku 1889 společně přepadli banku v Telluridu a odnesli si celých 21 tisíc dolarů. Na tu dobu nevídaná částka, uprchli a schovali se v úkrytu na jihovýchodě Utahu.

Zrod slavného gangu Wild Bunch

Parker si roku 1890 koupil farmu nacházející se blízko Wyomingu. Místo, kde se farma nachází, je po celých státech známé jako Hole-in-the-Wall, tedy „díra ve zdi“. Legenda říká, že Parker si pořídil farmu jen jako krytí, přitom zde měl tajný úkryt, kam schovával všechen lup, a měl zde skrýš pro svůj gang. Dokazují to i fakta, že se Parker farmy nikdy nevzdal, i když v hospodaření nebyl nikdy ekonomicky úspěšný, a přesto měl peníze.

Foto: Profimedia.cz

Nejlepší střelci západu byli povoláni, aby chytili živého či mrtvého Butche Cassidyho a jeho gang poté, co přepadli vlak Union Pacifik ve Wyomingu.

Roku 1896 byl poprvé Parker chycen za krádež koně a uvězněn na 24 měsíců. Guvernér ho propustil o půl roku dříve pod přísahou, že už nebude krást. Slib ale nedokázal splnit. Téměř okamžitě po propuštění dal Parker dohromady gang známý jako Wild Bunch Gang, byl tvořen nejbližšími přáteli - Elzy Lay, Harvey “Kid Curry“ Logan, Ben Kilpatrick, Harry Tracy, Will “News“ Carver, Laura Bullionová a George Curry. Gang byl všeobecně znám jako nenásilný, i tak ale došlo k několika úmrtím při přepadávání bank nebo vlaků.

V srpnu roku 1896 se k lupičskému gangu přidal její poslední člen, Harry Longabaugh, známý jako Sundance Kid. Přibližně v této době si Robert Parker začal říkat Butch Cassidy.

2. června 1899 došlo asi k nejslavnější loupeži „divokého gangu,“ když přepadl banku Union Pacifik ve Wyomingu. Butch a jeho parta byla náhle masivně pronásledována, začal lov na zloděje. Právě od této chvíle se Cassidyho gang stal postrachem pro každou banku a vlak. Lidé ho znali, byla na něj vypsána tučná odměna.

Při jedné loupeži došlo k přestřelce mezi muži zákona a Wild Bunch Gangem, byl zastřelen šerif Joe Hazen. Došlo to už moc daleko, a proto byl najat zabiják Tom Horn, který si přivedl s sebou experta na výbušniny Billa Specka, aby členy gangu dopadli a přivedli před soud, ať živé nebo mrtvé. Jedna z posledních velkých akcí dopadla opět tragicky. Zemřel jeden z mužů zákona a jeden člen gangu. Typické pro Cassidyho partu bylo, že po každé loupeži se všichni rozprchnou do různých stran, odjedou nanejvýš po dvojicích a o den či dva později se sejdou v úkrytu v Hole-in-the Wall. Tentokrát se jich sešlo ale mnohem méně.

Úprk do Jižní Ameriky

Wild Bunch Gang zchudl. Po několika nepovedených přepadeních zůstali už jen Butch Cassidy, Sundance Kid a Bill Carver. I když jich bylo méně a byli tudíž oslabeni, nepřestávali ve zločinecké dráze, nevzdávali to. Přestože si lidé mysleli, že už dají pokoj, nestalo se tak. Roku 1900 přepadli První národní banku v Nevadě a odnesli si přes 30 tisíc dolarů. Hon zase mohl započít. Plakáty s jejich obličeji visely ve všech státech USA. O pár měsíců později přepadli vlak, ukradli téměř 60 tisíc dolarů v hotovosti.

Foto: Profimedia.cz

Butch Cassidy, americký psanec a bankovní lupič

Butch Cassidy a jeho nejbližší přátelé už neměli kam jít. Kamkoli se otočili, byl plakát s jejich podobiznami, neměli se kam schovat. Nakonec se rozdělili. Zůstal jen Butch Cassidy se svým nejlepším přítelem Sundancem Kidem. Roku 1901 se rozhodli přesunout na východní pobřeží, tam, kde je třeba nebudou znát a budou moci začít znova. V New Yorku moc dlouho nepobyli, koupili si lístky a odcestovali směrem do Jižní Ameriky. Zastavili až v Buenos Aires v Argentině. Tam je opravdu už nikdo neznal.

Cassidy se svým věrným společníkem začali opět loupit. Roku 1905 přepadli banku a odnesli si částku kolem 100 tisíc dolarů. Psalo se o dvou banditech hovořících anglicky. To, co gangu ale dlouhá léta procházelo na území Spojených států amerických, se jim v Argentině nedařilo. Zvládli jen pár loupeží a museli toho nechat. Buď je málem chytili, nebo zastřelili. Znali je už všude. Dvojice banditů proto uprchl ze země a dostal se do Chile.

Butch Cassidy a Sundance Kid začali používat mexická jména a rozhodli se, že už toho nechají, než je zabijí. Rozhodli se pro práci v cínovém dolu v Bolívii, kde ironií osudu měli hlídat mzdy. Cassidy začal opět používat jméno Parker, chtěl se usadit a koupit nějaký ranč, to se psal už rok 1907. Od té doby už není o Butchi Cassidym nebo Robertu Parkerovi nikde zmínky.

Legenda ožívá na plátnech kin

Začátkem listopadu 1908 byl přepaden místní kurýr. Prý ho oloupili dva Američané, domnívaly se úřady podle přízvuku. To se doneslo k místnímu horníkovi, který u sebe ubytoval dva Američany. Rozhodl se, že to oznámí. Za dva dny, 6. listopadu, dorazila bolívijská kavalérie. Strhla se přestřelka, která trvala přes dvě hodiny. Náhle ticho, občas nějaký výstřel z domu, občas od vojáků. Američané se nehodlali jen tak vzdát se zdviženýma rukama. Najednou z ničeho nic ale vojáci slyšeli výkřik a ránu, ticho, a pak druhou ránu.

Foto: Profimedia.cz

Snímek z roku 1969 Butch Cassidy a Sundance Kid

Kavalérie čekala až do rozednění, než do domu vtrhla. Našla dvě mrtvá těla s četnými střelnými poraněními. Jeden z mužů měl ránu na čele a druhý na spánku. Bylo jasné, že druhý zastřelil svého společníka, aby netrpěl, a pak zastřelil i sebe.

Nezkoumalo se, kdo to je. Muži byli pohřbeni na místním hřbitově pod neoznačenými hroby. Tyto hroby nalezla až americká antropoložka v roce 1991. Protože ale po Parkerovi ani Longabaughovi nezůstali žádní příbuzní, neexistuje žádná stopa DNA, která by potvrdila, nebo naopak vyvrátila, že se jedná o Butche Cassidyho a Sundance Kida.

Panují také tvrzení, že oba bandité se zdrávi vrátili do Spojených států amerických a v tichosti dožili požehnaného věku. To ale také není potvrzeno, protože nikdy nebyly nalezeny hroby s jejich pozůstatky.

Zajímavosti 13. dubna

Svátek: Aleš

Významné události:

1111 Jindřich V. byl korunován na římského císaře.

1250 je poražena Sedmá křížová výprava v Egyptě.

1796 z Indie je převezen první slon, a to do USA.

1829 Britský parlament udělil svobodu náboženství na římské katolíky.

1963 na předávání Oscarů vyhrál v kategorii nejlepší herec první Afroameričan, Sidney Poitier, za ztvárnění ve snímku Polní lilie.

1997 Tiger Woods se stal nejmladším golfistou, který vyhrál Masters Tournament.

Významná narození:

1743 Thomas Jefferson, americký politik, prezident USA v letech 1801-1809.

1771 Richard Trevithick, britský vynálezce, inženýr, zkonstruoval první funkční parní lokomotivu.

1886 Vojtěch Bořivoj Aim, český hudební skladatel (První písně, Bouře, Kentauři, Ecce homo!).

1892 Robert Watson-Watt, skotský vynálezce radaru.

1906 Samuel Beckett, irský dramatik (Čekání na Godota, Poslední páska, Dech, Katastrfoa, Nyní).

1924 Pierre Bastien, francouzský lékař, dělal pokusy sám na sobě, např. třikrát požil muchomůrku zelenou ve smrtelné dávce, ale díky léčbě a lékům vždy přežil.

1927 Jiřina Fikejzová, česká textařka a hudební scénáristka, její písně nazpívali např. Marie Rottrová, Judita Čeřovská, Petra Janů, Petr Kotvald, Václav Neckář a další.

1941 Michael Brown, americký genetik a nositel Nobelovy ceny ve fyziologii nebo medicíně za popis regulace cholesterolu v metabolismu.

1950 Jiří Crha, český hokejový brankář, stříbro ze ZOH 1976, tři stříbra z MS 1974, 1975 a 1978.

1950 Ron Perlman, americký herec, znám titulní rolí ve snímku Hellboy.

1963 Garry Kasparov, ruský šachový velmistr a politik, mistr světa v šachu v letech 1985-2000.

1976 Patrik Eliáš, český hokejista, bronz ze ZOH 2006, bronz z MS 1998.

1976 Jonathan Brandis, americký herec a scénárista, známý rolí Bastiana v Nekonečném příběhu 2. 

Bylo již natočeno několik filmů na motivy známé lupičské dvojice z USA. Nejznámější je snímek z roku 1969 Butch Cassidy a Sundance Kid s Paulem Newmanem a Robertem Redfordem v hlavních rolích. Slavní američtí lupiči v něm jsou vykresleni tak sympaticky, že jim každý fandí. Film získal sedm nominací na Oscara, z nichž čtyři proměnil ve vítězství, a to za nejlepší kameru, hudbu, scénář a píseň Raindrops Keep Fallin‘ on My Head.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám