Hlavní obsah

Shatner ze Star Treku slaví osmdesátku

Novinky, Tereza Kušová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z kanadského herce udělal nejznámější seriál na světě hvězdu doslova přes noc. Jak šel čas, stárnul jak kapitán lodi USS Enterprise James T. Kirk, tak William Shatner. Znám je ale taky jako moderátor Miss USA ze slibné komedie Slečna drsňák. Herec se slabostí pro Shakespeara slaví 80 let.

Foto: Profimedia.cz

William Shatner

Článek

William Shatner se narodil 22. března 1931 v Montrealu v Kanadě Anně, rozené Garmaiseová, a Josephu Shatnerovi, který se živil jako výrobce oblečení. William má dvě sestry Joy a Farlu. Shatnerovy kořeny pocházejí z Evropy, z Rakouska, Polska, Maďarska a Ukrajiny. Jeho prarodiče z otcovy strany emigrovali do Kanady, kde své jméno poangličtili a z příjmení Schattner vzniklo Shatner.

William získal bakalářský titul v oboru obchodu a podnikatelství na McGill University, kde se za studií začal věnovat divadlu. Vystupoval zde v divadelní společnosti Royal Mount Theater Company. Ihned po škole nastoupil do Národního divadla v Ottawě, kde ztvárnil hlavní mužské role v Shakespearovských hrách jako například Kupec benátský nebo Jindřich V., za kterého získal Cenu nejslibnějšího herce (Most Promising Actor). Debutoval i v New Yorku na Brodwayi ve hře Tamburlaine, díky které se ho všimlo studio 20th Century Fox a podepsal s ním sedmiletý kontrakt.

Foto: Profimedia.cz

V současné době tráví Shatner nejvíce času na svém ranči v Kalifornii.

Na počátku své kariéry se oženil s Glorií Randovou, s kterou má tři dcery Leslie Carol, Lisabeth Marii a Melanii. Líbánky strávili ve Skotsku, kde měl William zároveň vystoupení na Festivalu v Edinburgu jako Jindřich V. Když se vrátili do New Yorku, Shatner začal účinkovat v mnoha seriálech jako Goodyear Playhouse, Circle Theatre nebo The Defenders.

Drsné začátky v televizi se vyplatily

Shatnerovým filmovým debutem je snímek The Butler’s Night Off z roku 1951, za první významnou roli je ale považován nejmladší bratr Karamazových Alexej ve filmu Bratři Karamazovi od Richarda Brookse z roku 1958. Aby Shatner nepropásl šanci zahrát si i v pořádném americkém westernu, který v tu dobu vládl v Hollywoodu, naučil se jezdit na koni a slaňovat.

Další dva roky se věnoval opět divadlu, na Shatnera čekaly role na Brodwayi. Zahrál si v Tajném životě Suzie Wongové, Výstřelu do tmy a v Idiotovi. Na počátku 60. let se objevil v několika filmech a samozřejmě musel plnit smlouvu se studiem, byl proto obsazován i do seriálů. Pak ale přišla role, díky které je bezpochyby nejznámější, kapitán James T. Kirk ze Star Treku.

Foto: Profimedia.cz

Seriál Star Trek (1966-1969)

První řada seriálu Star Trek se natáčela v letech 1966-1969. Po jejím dokončení však Shatner nemohl najít uplatnění, přecházel z jedné televizní role do druhé. V roce 1973 se opět vrátil k roli Kirka, i když jenom jako dabér, když se studio rozhodlo udělat i animovaný seriál o vesmírné lodi Enterprise. Shatner se poté zase vrátil k televizním roličkám a hlavně k divadlu, které ho uklidňovala.

Star Trek mánie

V osobním životě to také neměl lehké. Jeho první žena Gloria ho opustila v době natáčení seriálu Star Treku a umřel mu otec. V roce 1973 si už vzal svou druhou ženu Marcy Laffertyovou, s kterou měl nejdelší vztah, celých 21 let byli svoji. Roku 1979 natočil první celovečerní film Star Trek a přišel tedy i návrat kapitána Kirka v podání Williama Shatnera. Filmové studio Paramount bylo k tomuto kroku dotlačeno fanoušky, kteří chtěli opět prožívat dobrodružství na lodi Enterprise.

Foto: Profimedia.cz

Star Trek: Film (1979)

Foto: Profimedia.cz

Star Trek VII.: Generace (1994)

Celkem se natočilo sedm celovečerních filmů Star Trek, poslední v roce 1994, v kterých hlavní roli ztvárnil Shatner. Pátý snímek dokonce sám režíroval, což mu vyneslo Zlatou malinu za nejhorší režii a za nejhoršího herce v hlavní roli. V 90. letech se vrátil k televizním rolím. Osobní život také procházel změnou, když se v roce 1994 rozvedl. Roku 1997 se oženil potřetí s Nerine Kiddovou, která zemřela utonutím v bazénu po požití alkoholu a valia o dva roky později. Shatnerova poslední a současná manželka je Elizabeth Martinová, s kterou se oženil v roce 2001. Seznámili se krátce poté, co oba ovdověli, sblížila je láska ke koním.

Na plátna kin se Shatner vrátil v roce 2000, když si zahrál malou roli v akční komedii Slečna drsňák. Jako moderátor Miss USA se vrátil i v druhé Slečně drsňák, můžeme říct, že role bývalé hvězdy mu slušela. V letech 2004-2008 hrál v seriálu The Practice Dennyho Craneho, za kterého získal cenu Emmy. O rok později za stejnou roli, ale v jiném seriálu, ve volném pokračování Kauzy Boston vyhrál opět cenu Emmy a Zlatý glóbus za nejlepší vedlejší roli v dramatickém seriálu. Roku 2009 obdržel Streamy Award za nejlepší webové reality seriály.

Foto: Profimedia.cz

Slečna drsňák (2000)

Foto: Profimedia.cz

Hvězda Williama Shatnera na Kanadském chodníku slávy.

William Shatner se snažil v showbusinessu protlačit i jako hudebník, producent a již zmíněný režisér. Je autorem řady knih, spousta je autobiografií, kde popisuje své zkušenosti s natáčením Star Treku. Další jsou sci-fi romány, ale také populárně naučná literatura. William Shatner má svou hvězdu na Hollywoodském chodníku slávy za svůj přínos v televizním odvětví. Hvězdu má také na Kanadském chodníku slávy, kterou si zasloužil za to, že je první kanadský herec, který hrál ve třech úspěšných televizních seriálech na třech různých stanicích.

Zajímavosti 22. března

Svátek: Leona

Významné události:

1873 ve Španělsku byl schválen Národním shromážděním zákon, kterým bylo zrušeno otroctví.

1894 začíná první play-off zápas o Stanleyho pohár.

1960 Arthur Leonard Schawlow a Charles Hard Townes obdrželi patent na laser.

1963 britská kapela The Beatles vydala album Please Please me.

1997 kometa Hale-Bopp minula Zemi v dosud nejmenší vzdálenosti.

Významná narození:

1892 Karel Poláček, český spisovatel (Muži v ofsajdu, Bylo nás pět, Michelup a motocykl).

1926 Ivo Babuška, český matematik mezinárodního významu, má americké občanství, proslavil se aplikovanou numerickou matematikou.

1953 Dagmar Havlová-Veškrnová, herečka a druhá manželka bývalého českého prezidenta Václava Havla (Holky z porcelánu, Holka na zabití, Chobotnice z II. patra, Normal).

1975 Jiří Novák, český tenista, šest let byl nejlépe postaveným českým tenistou ve světovém žebříčku ATP, nejvýše na 5. místě, roku 1999 porazil ve Wimbledonu v 1. kole Rogera Federera a roku 2010 ve dvouhře Davisova poháru Rafaela Nadala.

1976 Reese Witherspoonová, americká herečka, držitelka Zlatého glóbu (Pravá blondýnka, Holka na roztrhání, Walk the Line, Penelope, Odvlečen).

1981 Martha Issová, česká herečka (Tajnosti, Líbáš jako Bůh, Děti noci, Mama & Papas).

Reklama

Výběr článků

Načítám