Hlavní obsah

Na školní obědy pro chudé děti půjde dalších 20 miliónů korun

Praha

Pro děti od tří do 15 let, jejichž rodiče nemají na zaplacení školního stravování, poputuje v příštím školním roce 20 miliónů korun. Pomoc dostanou děti z mateřských škol a školáci ze čtyř krajů, a to z rodin, které minimálně čtvrt roku žijí z dávek. Týká se to Prahy, Libereckého a Jihomoravského kraje a Kraje Vysočina.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Výše pomoci pro jednotlivé kraje je závislá na tom, kolik škol se v daném kraji do projektu zapojí a kolik v nich žije dětí v hmotné nouzi, respektive kolik rodičů o příspěvek požádá,” upřesnil mluvčí ministerstva práce Petr Habáň.

Zhruba 17 miliónů z částky 20 miliónů poskytne Fond evropské pomoci nejchudším osobám (FEAD), zbytek zaplatí stát. Největší sumu dostane Jihomoravský kraj. Podle ministerstva je v něm sedm tisíc dětí, jejichž rodiče dávky v hmotné nouzi pobírají.

Diskrétní pomoc přes úřady práce

Obědy do škol dostávají už nyní děti z Jihomoravského a Libereckého kraje. Na jižní Moravě se do projektu zapojilo 52 škol, na severu Čech 24. Ve druhém školním pololetí má tak stravu asi 500 dětí.

Rodiče školáků, kteří do vybraných škol chodí, mohou dostat od úřadu práce potvrzení o pobírání dávek. Pak ho přinesou do školy.

„Pomoc jde přes úřady práce z toho důvodu, aby se zabránilo stigmatizaci dětí,” uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

MŠMT má svůj projekt, kombinace není možná

Česko může z fondu FEAD na obědy pro školáky získat do roku 2020 kolem 400 miliónů korun. Podle loňských plánů ministerstva mělo stravování ve škole dostávat 20 tisíc dětí ročně.

Projekt na pořízení obědů pro děti má i ministerstvo školství. Letos třem neziskovým organizacím, které stravu zajišťují, rozdělilo 30 miliónů korun. Ministerstvo školství již dříve uvedlo, že pro zajištění školních obědů není možné různé programy kombinovat. Pokud se škola zapojí do jednoho projektu, nemůže už na stravování využít jiné dotace.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám