Hlavní obsah

Ministerstvo se zdráhá odtajnit data o maturitách

Právo, Jiří Mach

Ministerstvo se zdráhá zveřejnit podrobnější informace o maturitních výsledcích. A to i přesto, že Úřad pro ochranu osobních údajů mu v tom přímo nebrání. Odhalení anonymních detailů o maturitách žádá iniciativa Maturitní data - odtajněno, za níž stojí Oldřich Botlík, kritik Cermatu, jenž státní maturitní testy připravuje.

Foto: Martin Polák, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podle autora iniciativy Botlíka by to napomohlo transparentnosti a důvěryhodnosti Cermatu. Kromě toho by studenti zjistili, jak si vedli v jednotlivých úlohách v porovnání s ostatními maturanty i v rámci regionů nebo jednoho typu škol. Užitečné by byly informace i pro učitele a vysoké školy.

„Podrobná data měla být dostupná, protože obsahují informace, co studenti umějí, co neumějí. Každý rok se jen dovíme, kolik maturantů propadlo z matiky, ale pak se jen spekuluje, proč jich je tolik, jestli se to špatně učí nebo něco jiného. Ani nevíme, jestli jsou rozdíly mezi chlapci a dívkami nebo jestli jsou na češtinu lepší ti, co psali angličtinu nebo matiku,“ řekl Právu Botlík.

Zda vůbec a případně jaká data zveřejníme, není rozhodnuto.
Václav Pícl, náměstek

Podle něj by měl Cermat na svém webu zveřejnit anonymizovaná data bez udání jména, příjmení a školy. U každého testu by bylo pouze uvedeno pohlaví, obor, region, údaj o počtu pokusů a vedle toho body udělené za jednotlivé úlohy.

Avšak náměstek ministryně pro řízení sekce vzdělávání Václav Pícl si myslí, že tolik informací by mohlo někomu uškodit.

Tisíce stížností, chabá naděje

„V případě zveřejnění uvedených dat s uvedením pohlaví maturanta společně s oborem vzdělání, školou nebo termínem zkoušky by v případě jednoho chlapce ve třídě šlo tohoto žáka přímo identifikovat, i kdybychom neuvedli jeho jméno a příjmení,“ sdělil Právu.

„To, zda vůbec a případně jaká data ministerstvo zveřejní, není ještě rozhodnuto,“ dodal.

Kvůli žádosti o odtajnění si nechal vypracovat posudek u Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ). Posudek jen uvedl, že ministerstvo musí zajistit, aby se zveřejněné údaje nemohly vztáhnout na konkrétní osobu.

„Anonymizovaný údaj je informace, která se původně vztahovala k nějakému konkrétnímu jednotlivci, ale po provedené anonymizaci již nelze identifikaci provést, resp. tento údaj nelze žádným způsobem přiřadit ke konkrétnímu člověku,“ stojí v posudku ochránců dat.

Pochybnosti ohledně kvality testů se objevují téměř každý rok. Největší poprask nastal v roce 2012, když se ukázalo, že slohovou práci z češtiny nezvládl vysoký počet maturantů. Propadli u ní i premianti. Kvůli slohu se odvolalo 5185 studentů, ale jen 315 jich uspělo. Celkem se proti maturitě sešlo přes osm tisíc odvolání a úřady nestíhaly stížnosti vyřizovat.

O rok později už bylo odvolání 3321, z toho 149 úspěšných. Loni z 2320 stížností uspělo 175.

Kvůli slohům skončily některé případy i před soudem. Ty dávají studentům za pravdu, že zamítnutí jejich žádosti musí být řádně odůvodněno. Podobně končí i další soudní spory ohledně maturit.

Letos maturity začínají 5. května, výsledky mají být hotovy 17. května. Studenti mají možnost se proti výsledkům odvolat do 20 dnů po skončení termínů. V případě didaktických testů se odvolání posílá na ministerstvo školství, slohy a ústní část řeší krajský úřad.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám