Hlavní obsah

Díky implantátu může opět hýbat rukama. I když je ochrnutý

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Američan Ian Burkhart už několik let nemůže hýbat rukama ani nohama, ochrnul po nehodě. Vědci mu však do mozku implantovali speciální zařízení, díky kterému si nyní dokonce může zahrát i na kytaru. Unikátní vynález by mohl jednou pomoci i dalším postiženým.

Ochrnutý Američan může díky čipu v hlavě opět ovládat své ruceVideo: Ohio State University Wexner Medical Center, Novinky/Reuters

 
Článek

Burkhart se zranil, když mu bylo 19 let. Tehdy se vydal plavat do rozbouřeného moře. Sílu tohoto vodního živlu však patrně podcenil, a tak ho jedna vlna odhodila na útes. Měl štěstí, že vůbec přežil. Verdikt lékařů byl přesto drsný – už nikdy nebude hýbat rukama a nohama.

Ochrnutí bylo důsledkem poranění míchy. Mozek tak již nebyl schopen ovládat zbytek těla. Jak už to u podobných úrazů bývá, tento stav není možné žádným lékařským zásahem napravit.

Mladík se nicméně s touto diagnózou nechtěl smířit. Po dlouhém hledání nakonec objevil výzkum americké univerzity v Ohiu – tamní vědci se snaží hledat řešení, jak ochrnutí alespoň částečně napravit. Neváhal a do programu se zapsal.

Když jsem poprvé mohl hýbat rukou, byl to velký šok.
Ian Burkhart

Stal se tak prvním člověkem, který si mohl vyzkoušet nový mozkový implantát. Ten je napojený na elektrody ve svalech na rukou. Zjednodušeně řečeno: vědci dokázali pomocí počítačových kabelů vytvořit spojení mezi mozkem a končetinami, aniž by museli využít míchu.

„Když jsme poprvé všechno připojili, když jsem poprvé mohl hýbat rukou, byl to velký šok. Bylo to něco, co jsem tři a půl roku nedokázal,“ prohlásil Burkhart, který nyní zvládne zahrát jednoduchou skladbu na kytaru pro televizní konzole.

Jak sám tvrdí, posledních 36 měsíců ale rozhodně nebyla procházka růžovým sadem. Po zavedení implantátu často trpěl velkými bolestmi hlavy. Teprve koncem loňského roku si na bolest tak nějak zvykl, jak sám dnes již s úsměvem na tváři říká.

Všechno to trápení totiž podle něj stálo za to. „Největším snem je získat funkčnost ruky. Obou rukou. To by mi umožnilo být mnohem více soběstačný, zkrátka bych se nemusel spoléhat na lidi okolo při každodenních činnostech,“ konstatoval americký mladík.

Prodej v nedohlednu. Zatím

Vědci však před sebou mají ještě hodně velký kus práce. Zařízení je totiž značně rozměrné, což znesnadňuje jeho použití v praxi. Také počítačové kabely trčící z hlavy nepůsobí kdovíjak elegantně.

Cenu prototypu sice vědci neprozradili, lze ale předpokládat, že bude doslova astronomická. Na pultech obchodů se tak skoro až zázračný mozkový implantát patrně nějakou dobu ještě neukáže.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám